Členové APEK varují před podvodnou SMS

Praha, 11. 5. 2018Členové Asociace pro elektronickou komerci (APEK) varují před podvodnou SMS. Jejím cílem je získat osobní údaje i čísla platebních karet od nic netušících uživatelů mobilních telefonů. Asociace a její členové důrazně varují před rizikem, které vyplnění takových údajů přináší.

Z informací od členů APEK vyplývá, že se Českou republikou šíří falešná SMS, která má za cíl vypadat pouze jako informační a vyvolává zdání o dodání objednaného zboží. Obsahuje však odkaz na webovou stránku, která působí, jako by jí provozoval některý ze známých internetových obchodů. Po otevření odkazu informuje například o fiktivní výhře mobilního telefonu za 1 Kč. „Jediným cílem takové podvodné výzvy a falešné stránky ovšem je vylákat z lidí osobní údaje či číslo platební karty. Uživatel po vyplnění takových údajů může přijít o své finanční prostředky,“ říká výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. „V případě, že se s podobnou výzvou setkáme, je nutná maximální obezřetnost. Proto důrazně varujeme před otevíráním odkazu z uvedené podvodné SMS a vyplňování jakýchkoli údajů.

Šířená SMS se snaží působit jako zpráva o doručování objednaného balíku. „Takové informační SMS ovšem nikdy nevyžadují další aktivitu zákazníka prostřednictvím odkazu. Maximálně nabízí možnost sledování dodávaného balíku, nikdy však nevyžaduje aktivní přechod na internetovou stránku povinně,upozorňuje Jan Vetyška.

Tato podvodná SMS zpráva je tak určitou obdobou tradičnějších podvodných e-mailů, které se často tváří jako informace od banky a mají stejný cíl – vylákat přístupové údaje k platebním aplikacím či kartám, z nichž pak podvodníci odčerpají finanční prostředky. V případě, že uživatel mobilního telefonu obdrží obdobnou zprávu nebo e-mail, rozhodně by neměl své údaje kdekoli v neznámém prostředí na internetu vyplňovat.

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 500 firem, podnikatelů a odborníků
v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Více informací na www.apek.cz.