Svět oslaví první Mezinárodní den světla a Češi patří k iniciátorům

Historicky první, mimořádně slavnostní, Mezinárodní den světla proběhne 16. května 2018 v Paříži v sídle UNESCO. Jde o výjimečnou událost, které se zúčastní řada světových vědců, laureáti Nobelovy ceny, ale i představitelé průmyslu a partneři zastupující umění, architekturu, vzdělávání, nebo design.  Vyhlášení světového „Day of Light“ potvrdila v listopadu 2017 Generální konference UNESCO jako oslavu prvního rozsvícení laseru na světě jeho konstruktérem Američanem Theodorem H. Maimanem 16. května 1960. V historii laseru, který je dokonalým příkladem toho, jak vědecký objev může společnosti přinést revoluční výhody v mnoha oblastech, hráli čeští vědci vždy významnou roli. Byli jsme po USA a Sovětském svazu třetí zemí, která měla vlastní laser už v roce 1962. Není tedy překvapením, že při slavnostní inauguraci v Paříži bude přítomen i český vědec Tomáš Mocek, koordinátor výzkumného programu “Světlo ve službách společnosti” Strategie AV21 a vedoucí centra HiLASE v Dolních Břežanech.

“Vyhlášení 16. května Mezinárodním dnem světla je důkazem klíčového významu laseru a světelných technologii pro člověka 21. století. Je pro mne velká čest účastnit se slavnostního inauguračního ceremoniálu v centru UNESCO v Paříži a důstojně reprezentovat Českou republiku v tomto strategickém oboru,” říká Tomáš Mocek.  

Při příležitosti Mezinárodního dne světla, který bude oslavou světla a všech jeho možností užití včetně umění a kultury, proběhnou zajímavé akce v mnoha zemích světa. Česká laserová centra HiLASE a ELI Beamlines v Dolních Břežanech připravila na 16. května den otevřených dveří.

V HiLASE budou pro veřejnost připraveny dvě zajímavé přednášky o principu fungování laseru a o jeho aplikacích ve vědě i v běžném životě, interaktivní workshopy (difrakce světla, laserové mýdlové

bubliny či simulace operace oka pomocí optických elementů). Návštěvníci si budou moci poprvé prohlédnout model superlaseru Bivoj, který drží světový rekord mezi lasery středního výkonu.

Více informací zde.  

“Zapojení laserového centra ELI Beamlines (Extreme Light Infrastructure) do oslav Mezinárodního dne světla je více než příznačné, neboť tento den zároveň připomíná první úspěšné spuštění laseru. Pro širokou veřejnost jsme připravili bohatý, světlem inspirovaný program. Návštěvníci se budou moci zúčastnit nejen tematických přednášek, ale také budou mít možnost vyzkoušet si interaktivní laserové exponáty, nahlédnout do útrob laserové budovy nebo se stát svědky netradiční

světelné projekce fyzikálních simulací,” sděluje Hana Strnadová z PR oddělení ELI Beamlines. Více informací zde.

Obě akce se konají pod záštitou Fyzikálního ústavu AV ČR a v rámci programu Strategie AV 21 Světlo ve službách společnosti.