Nová škálovatelná analytická platforma pro aplikace z oblasti průmyslového internetu věcí

Výrobci mají nyní nové možnosti, jak organizovat a využívat průmyslová data


PRAHA, 14. května 2018 – Konektivita a výpočetní výkon hrají v průmyslovém prostředí stále větší roli a v souvislosti s tím dostupnost dat přinesla revoluci, jak podniky řeší problémy a adaptují se na změny. Ale výrobci se stále potýkají s náročností procesu vytváření hodnotných datových výstupů dle aktuální potřeby. Chybí jim také interní know-how v oblasti cloudové správy dat ze zařízení.

Společnost Rockwell Automation si dala za cíl zpřístupnit pokročilé analytické možnosti i výrobním podnikům a projekt Scio představuje další krok na této cestě. Platforma projektu Scio odstraňuje překážky ve využití informací tak, aby bylo možno činit rozhodnutí ve chvíli, kdy na nich záleží nejvíce. Tato platforma zpřístupňuje ad-hoc analytiku a provádí rovněž pokročilou analýzu strukturovaných i nestrukturovaných dat prakticky ze všech stávajících zdrojů v rámci podniku. Dokáže rovněž inteligentním způsobem spojovat vzájemně související data a vytvářet intuitivní přehledy (označované jako storyboardy), které si mohou uživatelé prohlížet a sdílet. Uživatelé následně mohou provádět vlastní detailní rozbory, které jim umožní činit informovanější rozhodnutí a výrazně tak zkrátit dobu zhodnocení.

„Dostupnost analytiky na všech úrovních podniku (na vlastním HW nebo v cloudu) dává uživatelům do rukou možnost dostat se k dříve nedostupným informacím,“ říká John Genovesi, viceprezident divize informačního softwaru společnosti Rockwell Automation. „Když uživatelé budou mít možnost slučovat různé zdroje dat a zapojit strojové učení, jejich systémy budou prediktivnější a inteligentnější. Scio zpřístupňuje analytiku úplně všem. Tato škálovatelná a otevřená platforma nabízí uživatelům zabezpečený osobní přístup ke všem zdrojům dat, ať už jsou strukturované či nikoli. Konfigurovatelné intuitivní rozhraní umožňuje, aby se každý uživatel stal soběstačným datovým analytikem, který dokáže řešit problémy a přicházet s hmatatelnými výstupy pro podnik.“

Ke klíčovým vlastnostem projektu Scio patří:

Automatické vyhledávání zařízení: Manuální mapování softwaru na všechna zařízení ve výrobní hale bývá časově náročný proces, při kterém často vznikají chyby. Tato platforma dokáže automaticky detekovat zařízení (a proměnné v nich) společnosti Rockwell Automation i datová zařízení jiných výrobců, čímž dochází k časové úspoře a omezení rizik. Proces automatického vyhledávání navíc poskytuje uživatelům podrobnější informace, než jakých lze obvykle dosáhnout při ručním mapování – zejména název zařízení, umístění linky a polohu závodu.

Zapomeňte na izolovanou analytiku: Na rozdíl od klasického přístupu, kdy se data ponechávají u zdroje a vytváří se jejich databázové otisky, tato platforma ukládá data na jedno centrální místo a může je díky tomu průběžně aktualizovat. Navíc připojení k jednotlivým datovým zdrojům stačí navázat pouze jednou. Díky těmto připojením mohou uživatelé vytvářet analytické výstupy dle svých potřeb a aktualizovat je vlastním tempem bez nutnosti zásahu datového specialisty.

Flexibilní strojové učení (ML): Použijte vhodný ML algoritmus pro daný případ. Platforma projektu Scio je nastavitelná a schopná podporovat řadu předních algoritmů, včetně SparkML, MLLib a Python.

Analytika s uzavřenou smyčkou: Platforma dokáže prostřednictvím strojového učení nebo předdefinovaného nastavení monitorovat provozní operace a automaticky spouštět korekce v případě, že se procesy dostanou mimo povolené parametry. To pomáhá při optimalizaci řízení, zvyšování jakosti produktů či omezování množství zmetků i odpadů.

Obchod s aplikacemi: Společnost Rockwell Automation zavede obchod s aplikacemi, kde budou k dispozici aplikace vyvinuté interně i aplikace třetích stran. Zásadní výhodou je přístup ke všem datovým zdrojům a možnost vytváření analytiky pro konkrétní aplikace dle potřeb uživatelů. Uživatelé však mohou také využít již hotové aplikace FactoryTalk Analytics od společnosti Rockwell Automation. Tyto aplikace umožňují uživatelům standardizovaným způsobem a bez nutnosti dodatečné konfigurace monitorovat obvyklé klíčové ukazatele výkonnosti (KPI) jako například celkovou efektivnost zařízení (OEE) a kvalitu.

Otevřená platforma: Od průmyslových výrobců se nedá očekávat, že se hned zbaví všech starých řídicích a informačních systémů, aby začali čerpat přidanou hodnotu analytiky. Tato škálovatelná platforma s otevřenou architekturou je navržena tak, aby umožňovala rozšíření do kompletního ekosystému zahrnujícího všechny datové zdroje v rámci průmyslového internetu věcí.

Společnost Rockwell Automation ale kromě těchto informačních řešení nabízí i dálkové monitorování zařízení včetně prediktivní údržby a bohatou škálu propojených služeb, které se zákazníkům starají o síťovou integritu, zabezpečení, návrh a údržbu infrastruktury. S těmito službami se zákazníci nemusejí cesty propojené firmy vůbec bát, pomohou jim ve všech ohledech, a to včetně vývoje infrastruktury a strategií pro průmyslový internet věcí, dálkového monitorování a analytiky.

O společnosti Rockwell Automation

Rockwell Automation Inc. (NYSE: ROK), světově největší společnost zaměřená na průmyslovou automatizaci a informační technologie, zajišťuje vyšší produktivitu svých zákazníků a vyšší stupeň udržitelnosti světového vývoje. Společnosti Rockwell Automation sídlí v Milwaukee ve státě Wisconsin a zaměstnává kolem 22 000 lidí starajících se o zákazníky společnosti ve více než 80 zemích.