Ojeté kabriolety jsou po slunečném dubnu opět horkým zbožím

Za první čtyři měsíce roku prodala autocentra AAA AUTO českým zákazníkům na padesát kabrioletů

Praha 7. května 2018 – Nejen ve Středomoří, ale už i mezi Čechy patří léto a auto bez střechy neodmyslitelně k sobě. Letos dal poptávce po kabrioletech mimořádný impuls překotný nástup teplého počasí v druhé polovině dubna. Největší prodejce ojetých aut ve střední a východní AURES Holdings díky němu za první čtyři měsíce letošního roku eviduje jen v České republice padesát prodaných vozů typu kabriolet, což představuje meziroční nárůst o téměř 40 procent.

Dalších osmnáct kabrioletů společnost prodala v ostatních zemích, v nichž působí – na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Dynamický nárůst poptávky po těchto modelech tak zůstává jedním z nejmarkantnějších trendů na trhu s ojetými vozy, i když se na celkovém odbytu ojetých vozů stále podílejí jen z několika málo desetin procenta.

Na stále vyšší poptávku po vozech se stahovací nebo odnímatelnou střechou jsme si během několika posledních let již víceméně zvykli a nijak nás nepřekvapuje, i když jejich loňský boom s více než dvěma sty prodaných vozidel jsme považovali za mimořádný. Letošní dubnová čísla nicméně loňský rok ještě daleko předčila,“ komentuje aktuální vývoj poptávky Karolína Topolová, generální ředitelka AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO. „Vysvětlujeme si to jednak čím dál tím teplejším počasím i v našich zeměpisných šířkách a jednak zvyšující se životní úrovní a stupněm saturace domácností klasickými vozy, ale možná také kulturními vlivy, případně kombinací všech těchto faktorů.“   

Hlavním trhem pro kabriolety je jednoznačně Česká republika, která se tím zcela vymyká zbytku středoevropského prostoru. „Zatímco čeští řidiči si u nás v prvních čtyřech měsících roku pořídili na padesát kabrioletů, v několikanásobně větším Polsku to bylo desetkrát méně. A na Slovensku se letos dokonce jejich odbyt meziročně snížil o více než polovinu,“ uvedla Karolína Topolová. „To lze jistě částečně připsat na účet současné skvělé kondici českého hospodářství, ale jen tím to nebude. V Češích zřejmě záběry z oblíbených road movies rezonují přece jen silněji a romantická jízda s otevřeným nebem nad hlavou pro ně má větší cenu než pro ostatní Středoevropany. Už loni koupili celkem 126 kabrioletů, více než 60 procent celkového odbytu ve všech čtyřech zemích.“         

Podle statistik AAA AUTO si v České republice kabriolet – nejčastěji černé barvy, se vznětovým motorem a manuální převodovkou – kupují zpravidla muži, kteří tvoří více než tři čtvrtiny kupujících. A jsou si za něj skutečně ochotni připlatit. Nemusí přitom jít zrovna o luxusní veterán typu roadsteru Jaguar XK 120 z roku 1949 za bezmála 9 milionů korun, který je aktuálně rovněž v nabídce AAA AUTO. Za příjemnou projížďku bez klimatizace i ve skromnějším voze zájemci zaplatí zpravidla skoro o třicet procent více, než kdyby si vybrali běžný model konkrétního vozu. „Skutečně se však nezdá, že by je to odrazovalo. Ba právě naopak, vyšší pořizovací cena a větší nároky na provoz jako znaky jisté exkluzivity podle našeho názoru atraktivitu kabrioletů pro některé klienty ještě zvyšují, míní Karolína Topolová.

Kabriolet charakterizuje dvoudveřová nebo čtyřdveřová karoserie se stahovací nebo odnímatelnou tuhou střechou. Na rozdíl od roadsterů nabízí pro cestující nejméně čtyři místa ve dvou řadách. Střecha může být plátěná nebo pevná z oceli nebo jiných materiálů; v případě pevné stahovací střechy se užívá také označení kupé kabriolet. „V případě nákupu auta s pevnou stahovací střechou už nemusí jít ani o tak velký ústupek, pokud jde o jeho praktické využití, což se na prodejních číslech zřejmě rovněž projevuje, poznamenává Karolína Topolová.     

Autocentra AAA AUTO na zvýšenou poptávku reagují a k začátku května pro české zákazníky připravily na třicet vozů se stahovací nebo odnímatelnou střechou. „Vedle již zmíněného roadsteru Jaguar XK 120 je mezi nimi třeba Jaguar XKR z roku 1998, Porsche Boxster z roku 2014 nebo Opel Cascada z roku 2013 momentálně s akční cenou 400 tisíc Kč,“ uzavírá Karolína Topolová.  

Kabriolety, které v posledních letech opustily autocentra AAA AUTO
  • BMW Z4 sDrive35i o výkonu 306 koní z roku 2010 prodaný loni v Bratislavě
  • Terénní Mercedes G500 Final Edition 200 z limitované sběratelské edice s bohatou nadstandardní výbavou se předloni prodal za 6,3 milionu Kč
  • téměř nový Bentley Continental GTC za 5 milionů korun s naprosto zanedbatelným nájezdem necelých 400 kilometrů
  • několik modelů Porsche 911 Carrera a Porsche 911 Turbo S, nespočet Porsche Boxster
  • desetiválcový Dodge Viper
  • BMW M3 s výkonem 420 k a dvě BMW M6 s výkonem 500 koňských sil
  • speciální Fiat 500C Abarth Competizione

 

TOP 10 prodaných ojetých kabrioletů 2018
Mercedes SLK
Peugeot 307
Volkswagen Eos
Volvo C70
Renault Mégane
BMW 3
Audi A5
Peugeot 308
BMW Z4
Peugeot 207