Praha bude 25. až 27. května hostit 10. ročník openSUSE Conference 2018

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze přivítá kompletní vedení projektu openSUSE.

Praha 14. května 2018 – Do Prahy se již koncem tohoto měsíce sjede velká část komunity a kompletní volené vedení (openSUSE Board) komunitního projektu openSUSE, aby se zúčastnili letošního ročníku openSUSE Conference 2018, která se uskuteční 25. až 27. května na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze – Dejvicích.

openSUSE Conference 2018 nabídne přes 60 přednášek, mimo jiné:

  • V pátek 25. 5. se kromě běžných přednášek představujících průběh a přispívání do projektu můžete těšit také na přednášku o úpravách GCC a používání link-time optimalizací, nebo na představení kontejnerové platformy openSUSE Kubic.
  • V sobotu 26. 5. proběhne dopoledne věnované projektu GNU Health, který se zaměřuje na svobodné technologie pro zdravotnictví. V odpoledních hodinách bude následovat představení PackageHubu, portálu sdružujícím komunitní a enterprise balíčky pro uživatele SUSE Linux Enterprise.
  • V neděli 27. 5. se dozvíte nejen co je nového v Open Build Service, což je systém používaný pro sestavování balíčků pro nejrůznější distribuce, ale také o novinkách na poli ARM vývojových desek.

Také se můžete zúčastnit mnoha zajímavých workshopů, jako třeba „Naučte se používat openSUSE Linux“ nebo „Container and VM Building OBS Workshop“

Spolu s openSUSE Conference 2018 proběhne také Cryptofest, což je jednodenní seminář pro všechny milovníky šifrování, počítačové bezpečnosti a soukromí. Jistě vás zaujmou přednášky na témata jako „Představení TLS 1.3“, nebo „Security Retrospective of the Last Year“ zaměřující se na Meltdown, Spectre a další bezpečnostní problémy, se kterými jsme se mohli v tomto roce setkat.

V neděli 27. května proběhne veřejné zasedání openSUSE Boardu vedené jeho předsedou Richardem Brownem. Bude to jediná příležitost v letošním roce, jak na jednom místě potkat kompletní volené představitele a zapojit se do diskuze o směřování celého projektu.

Účast na openSUSE konferenci 2018 je bezplatná, zájemci se však musí dopředu registrovat. Akce, které se běžně účastní až 500 příznivců otevřeného a svobodného softwaru, se do Prahy vrací po šestileté přestávce.

K dispozici bude samozřejmě Wi-Fi a občerstvení. Registrovaní účastníci dostanou malý dárek.

O projektu openSUSE

openSUSE je celosvětový komunitní projekt, který podporuje užívání Linuxu a poskytuje bezplatnou a svobodnou linuxovou distribuci. Komunita openSUSE vyvíjí a spravuje softwarové balíčky a distribuční infrastrukturu, která poskytuje základy pro jednu z nejsnáze použitelných a přitom flexibilních distribucí. Naše komunita pracuje v otevřeném, transparentním a přátelském duchu jako součást globální komunity Free a Open Source Software.

Více informací naleznete na www.opensuse.org.