Recyklojízda vyrazí na kolech na baterky po českých a moravských městech, propagovat bude třídění a recyklaci

Praha, 14. května 2018 – Na podporu třídění a recyklace baterií projede Českou republiku již podruhé tým Recyklojízdy. První kilometry začne tříčlenný tým nadšenců na elektrokolech ukrajovat už za měsíc. Na cestu se vydá 13. června 2018 z Frenštátu pod Radhoštěm. Cílovým místem bude 22. června 2018 město Cheb. Trasa vede jižní částí republiky od východu na západ, měří přes 800 kilometrů a součástí budou zastávky ve 24 českých a moravských městech. Akci organizuje nezisková společnost ECOBAT. Informace o projektu a přípravách jsou průběžně aktualizovány na FB profilu Recyklojízda a na webu recyklojizda.ecobat.cz.

V recyklaci baterií se v Česku zlepšujeme. V posledních letech se každoročně vytřídí téměř 1 700 tun baterií. Je to však jen necelá polovina baterií, které se dostanou do oběhu. Jsou lidé, kteří třídí poctivě a pravidelně, ale stále je víc jak čtvrtina lidí, co netřídí vůbec. A projekt Recyklojízda to chce změnit. Při červnové jízdě je jeho hlavním posláním zpropagovat třídění a recyklaci baterií.

Kilometry v sedle kola střídají setkání s lidmi a povídání o recyklaci

Nejdůležitější jsou pro Recyklojízdu setkání s lidmi v českých a moravských městech. „Na kolech přijedeme do vybraných měst, lidem rozdáme krabičky ECOCHEESE na domácí třídění, a hlavně si s nimi budeme povídat. Zda třídí. Proč ano, proč ne. Věříme, že tahle naše osobní setkání řadu lidí osloví a snad i motivují k důslednějšímu sběru baterií,“ říká Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a také zástupkyně neziskové společnosti ECOBAT, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

Městské úřady a školy pomáhají v osvětě

Na veřejná setkání přijdou za týmem Recyklojízdy i zástupci měst – nejčastěji starostové, místostarostové nebo vedoucí odborů. V některých městech ještě před příjezdem Recyklojízdy organizují městské úřady sběrové akce. Vyzývají občany, aby přinesli baterie na radnici nebo na jiné určené místo. Baterky pak symbolicky v podobě certifikátu předají cyklistům.

Paralelně s Recyklojízdou do vybraných škol zavítá vzdělávací program s názvem Recyklace hrou, který zajišťuje společnost Recyklohraní. Školáci a pedagogové jsou také častými a vítanými účastníky setkání s Recyklojízdou.

Vzkaz od Recyklojízdy: Přineste nám baterky

Ve všech 24 městech, kde bude mít Recyklojízda svou zastávku proběhnou krátká setkání s obyvateli, školáky a se zástupci městského úřadu. Tým Recyklojízdy nyní vzkazuje: „Největší radost nám lidé v městech udělají, když nám přinesou použité baterie. Na kolech je sice neodvezeme, ale rádi se pro ně po Recyklojízdě vrátíme.“

Recyklojízda je otevřený projekt, a pokud si vedle sběru baterií chcete užít i společné zážitky, můžete se k týmu Recyklojízdy připojit a část nebo celou cestu s nimi zdolat na kole či elektrokole.

Děkujeme za podporu

Důležitá je podpora partnerů, kterými jsou Plzeňský krajJihomoravský kraj a Jihočeský kraj.  Velmi cenná je též pomoc všech 24 měst, ve kterých proběhnou setkání s Recyklojízdou. Doprovodný vzdělávací program pro školy s názvem Recyklace hrou zajišťuje Recyklohraní, o.p.s. Elektrokola a další cyklo vybavení pro zdolání celé trasy Recyklojízdě zdarma zapůjčuje firma MOJEKOLO. K projektu se připojují handicapovanými sportovci z organizací Sport 4 Help  a Cesta za snem.