V pátek 18. května proběhne největší akce firemního dobrovolnictví v ČR – Give & Gain Day 2018

Praha, 14. května 2018 – V pátek 18. května vyrazí již poosmé firemní dobrovolníci pomáhat neziskovým organizacím v rámci Give & Gain Day. Letošní ročník se nese v duchu pomoci seniorům, kde dokáže lidský kontakt a samotná přítomnost člověka pomoci nejvíce. Organizátor dne firemního dobrovolnictví Give & Gain Day, aliance udržitelného podnikání BPS – Byznys pro společnost, sleduje každoročně velký zájem pomáhat ze strany zapojených firemních dobrovolníků i neziskových organizací. V letošním roce se zapsalo přes portál Zapojimse.cz několik stovek dobrovolníků z různých firem a institucí, kteří pomohou na 71 místech po celé České republice.

Současné trendy ukazují, že firemní dobrovolnictví se pro stále větší množství firem stává smysluplnou a běžnou formou naplňování jejich společenské odpovědnosti. Give & Gain Day se proto každoročně těší velké oblibě a je tak jedním z nejvýznamnějších dnů firemního dobrovolnictví v České republice. Jeho hlavní myšlenkou je společná pomoc firem veřejně prospěšným organizacím. Letošní 8. ročník se uskuteční 18. května. V České republice tento den organizuje aliance Byznys pro společnost, která je národním partnerem Business in the Community – iniciátor Give & Gain Day na mezinárodní úrovni. Přes portál Zapojimse.cz našlo na 71 akcí ze 110 vypsaných poptávek dobročinných organizací okolo 640 firemních dobrovolníků, kteří stráví svůj pracovní den pomocí někomu jinému.

„Pro letošní ročník Give & Gain Day je typická sociální pomoc. Firemní dobrovolníci budou hodně pomáhat v organizacích zaměřujících se na sociální a zdravotní oblast. Každoročně je také velký zájem o manuální práce. Nejvíce firemních dobrovolníků registrujeme v Praze, následuje Královéhradecký a Středočeský kraj, pomáhat se ale bude všude“, uvádí Lucie Vaňousková programová koordinátorka firemního dobrovolnictví z Byznys pro společnost.

Svou pomocnou ruku nabídne téměř 20 firemních dobrovolníků ze společnosti Rossmann. „Této akce se účastníme již třetím rokem. Tento den nás vždy vytrhne z denní pracovní rutiny a se zájmem vždy nahlédneme do chodu jiných organizací. Okolo nás je mnoho lidí, kteří dělají záslužné věci, a i my chceme pomáhat a inspirovat k tomu ostatní. Je to rovněž příležitost pro naše zaměstnance zažít něco nového. Většinou domů odcházíme s úžasným pocitem na duši a slůvko „Děkuji“, které v organizacích slýcháme, má pro nás mnohem hlubší význam, než si dokážete přestavit,“ říká Václava Svobodová, specialistka interní a externí komunikace Rossmann.

Z loňského ročníku si odnesli pocit z dobře odvedené práce, ale zejména vědomí pomoci poskytnuté potřebným zaměstnanci Iveca, když měli možnost pomáhat v Hamzově léčebně pro děti a dospělé v Luži-Košumberku. „V tomto roce pomůže zhruba 40 zaměstnanců společnosti Iveco ČR ve Sdružení Neratov, z.s., při čištění lesa, při zahradnických pracích nebo ve stodole a na šariku. Sdružení Neratov si společnost vybrala, z důvodu dlouhodobé spolupráce a finanční podpory poskytované již v předchozích letech,“ říká Alena Kozáková HR Country Manager Iveco Czech Republic.

Díky firemnímu dobrovolnictví a propojení neziskového sektoru se zástupci společností, dochází k vzájemnému pochopení a nahlédnutí do jiného světa. Zaměstnanci firem tak mají lepší možnost seznámit se s potřebami neziskových organizací, jejich náplní práce i postupy. Firemní specialisté pak navíc mohou pomoci s řešením různorodých problémů, se kterými se neziskovky potýkají a nabídnout jim širší pohled na danou problematiku i s návrhem řešení.

K pomoci za dobrou věc přistupují zodpovědně také zástupci bankovního sektoru například Česká podnikatelská pojišťovna. „ČPP se do Mezinárodního dobrovolnického dne Give & Gain zapojuje už od roku 2013. Za tu dobu pomohla téměř dvacítce komunitních organizací napříč zaměřením, od ekologie přes sociální oblast až po péči o děti a mládež. Letos se ČPP připojí k mezinárodní iniciativě třicítkou dobrovolníků, kteří podpoří jak tradičního neziskového partnera, kterým je Sportovní klub vozíčkářů, tak například Linku Bezpečí nebo Dětské centrum Veská. Dobrovolníci z ČPP na mezinárodním dni oceňují, že pomohou dobré věci, lépe porozumí potřebám neziskového sektoru a zažijí inspirativní setkání s dobrovolníky z jiných firem,“ nechala se slyšet Martina Flídrová, CSR specialistka ČPP.

Firemní dobrovolnictví přináší zaměstnancům vedle dobrého pocitu také nové zážitky s kolegy, které znají pouze z pracovního prostředí. Celkové rozbití stereotypu všedních dní je příjemným zpestřením pracovní doby a vede k odpovědnosti ke svému okolí, ať už se jedná o péči o životní prostředí, nebo například sociální kontakt se seniory. Propojení neziskového sektoru a společností je dalším krokem k odpovědnosti firem a udržitelnému podnikání.

„Naši zaměstnanci mají na základě kolektivní smlouvy nárok na 2 dny určené na dobrovolnické práce. Give & Gain pro nás tak představuje další vítanou příležitost, jak tyto dny využít. Jen loni se nám podařilo odpracovat přes 1.000 hodin ve spolupráci s Byznysem pro společnost. Letos budeme pomáhat v Domově pro zrakově postižené Palata a na akci se moc těšíme,“ říká Barbora Šimůnková Specialistka alkoholové odpovědnosti pro CZ a SK z Plzeňského Prazdroje.

Příloha č. 1 – Vybrané dobrovolnické akce

    • Ledovec, z.s. – pomoc se zahradními pracemi v organizaci, která poskytuje podporu lidem s dušením onemocněním a mentálním handicapem (Skupina ČEZ, Plzeňský Prazdroj)
    • Sdružení Neratov, z.s. – údržba areálu Sdružení Neratov, který poskytuje chráněné bydlení a pracoviště pro lidi s různými formami postižení (IVECO)
    • Domov pro seniory Chodov – pétanque turnaj se seniory a piknik v areálu Domova (Atradius)
    • Fosa, o.p.s. – workshop zaměřený na získání jistoty při komunikaci s lidmi se znevýhodněním. Dobrovolníci pomohou s vymýšlením konceptu akce pro veřejnost a nápady, jak nalézt další zaměstnavatele, kteří by měli zájem zaměstnat člověka se znevýhodněním (Sodexo Benefity, Skupina ČEZ, Novartis)
    • Protěž, z.ú. – pomoc s programem pro děti a společná návštěva opuštěných seniorů (Tchibo, Novartis, Johnson & Johnson, Allen & Overy, Rossmann)
    • Rezekvítek, z.s. – dobrovolníci budou vypomáhat s údržbou krajiny v chráněném území (Logex Solution Centre)
    • SAOP – Sdružení pro aktivní odpočinek a integraci postižených, z.s. – natírání herních prvků, údržba zahrady MŠ pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami (Cofidis, Rossmann)
    • Sdružení na pomoc dětem s handicapy – KC Motýlek – výroba drobných předmětů určených pro vánoční trhy. Výtěžek bude určen na provoz registrovaných sociálních služeb (Johnson & Johnson, ČSOB, Skupina Generali)

 

  • Stará škola, z.s. – práce na zahradě a příprava pro kulturní akci Benefice pro Starou školu (Johnson & Johnson, Personal Connect)

 

Příloha č. 2 – Akce s účastí managementu firem (možnost reportáží a rozhovorů s vedením firem)

  • Středisko křesťanské pomoci Horní Počernice – údržba areálu azylového domu (Mondelez)
  • Neposeda o. s. – úprava zahrady a úklid vnitřních prostor fary, ve které po dobu rekonstrukce nového objektu organizace působí a kde se budou konat mimo jiné i příměstské tábor pro děti (Tchibo)
  • Galerie hlavního města Prahy – jarní práce na zahradě (zakládání záhonů, sekání trávy, údržba cest v okrasné části zahrady a sadu) (Novartis)

BPS – Byznys pro společnost je největší odborná aliance firem pro sdílení a šíření principů odpovědného a trvale udržitelného podnikání v České republice. Je národní partnerskou organizací CSR Europe, celoevropské platformy pro CSR (corporate social responsibility) a českým koordinátorem mezinárodních programů jako evropská Charta diverzity. V ČR organizuje charitativní Národní potravinovou sbírku či celosvětové dny firemního dobrovolnictví Give & Gain Day a Engage Days.