Obce na Olomoucku mohou inovacemi ušetřit polovinu nákladů na osvětlení

Dodavatelé chytrých a komplexních řešení raději nejdou do výběrových řízení, pokud zastupitelé obcí soutěží jen na nejnižší cenu. Shodli se na tom účastníci akce Smart Region Tour 2018 v Olomouci.

Olomouc, 16. května 2018 – Ukázat chytrá energetická řešení městům a obcím Olomouckého a Zlínského kraje, kdy obce mohou ušetřit až 50 % nákladů na osvětlení a až 30 % nákladů na topení v budovách úřadů, ve školkách a školách a dalších objektech, bylo cílem Smart Region Tour 2018. Akce se konala 16. května v Olomouci za účasti vedení města v čele s náměstkem primátora Alešem Jakubcem, hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a desítek starostů obcí a dodavatelů energií, včetně významného dodavatele elektřiny a plynu společnosti Centropol.

Olomoucký kraj je v zavádění chytrých technologií aktivní, v letošním roce vyhlásil projekt „Smart Akcelerátor Olomouckého kraje“: Co však podle účastníků diskusního setkání brání rychlejšímu zavádění chytrých technologií, je současná legislativa. Ta nahrává výběrovým řízením na nejnižší cenu a omezuje tak inovace.

V praxi výběrové řízení vypadá tak, že zastupitelstvo soutěží dodavatele řešení převážně na nejnižší cenu, aniž obec přihlíží k nejefektivnějšímu a dlouhodobému řešení. Zatímco v soukromém sektoru si firma vybere vhodného dodavatele pro chytré řešení a ladí s ním podmínky včetně ceny, kvality, servisu či záruk, samospráva se při výběrovém řízení zaměřuje na cenu, které přizpůsobuje celkový koncept.

Mnohé firmy nechtějí jít do výběrových řízení, protože často není jasné, zda jejich návrhy a projektovou dokumentaci nepřebere vítězný nejlevnější dodavatel. “Žádná firma nebude vymýšlet efektivní a komplexní řešení proto, aby ho za nižší cenu převzala a realizovala konkurence,” uvedl v diskusi Aleš Pospíšil, manažer vnějších vztahů společnosti Centropol. Důsledkem zmíněného přístupu samospráv je nekomplexnost, což vede k poptávání jen dílčích projektů, např. chytrých laviček, chytrých košů aj.

Obcím nabízíme win-win řešení, tedy komplexní a dlouhodobě efektivní,“ uvedl v diskusním panelu Aleš Pospíšil. Centropol již nyní spolupracuje se špičkovými technologickými firmami a poskytuje obcím nezbytný energetický management, který vede k optimálnímu nákupu energií, výběru a administraci dotačních titulů na klíč. Pokud obec využívá alternativní zdroje, vyhodnotí její výkon.

O společnosti Centropol

Centropol je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti Centropol bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem je český podnikatel Aleš Graf. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR.