OKsystem dokončil vývoj aplikací pro ČHMÚ

Praha, 16. května 2018. Společnost OKsystem dokončila vývoj aplikací ČHMÚ a ČHMÚ+, které uživatelům poskytují přesnou předpověď počasí, předpověď srážek v konkrétním místě nebo výstrahy na některé nebezpečné jevy. Projekt v hodnotě přesahující pět milionů korun OKsystem realizuje na základě vítězství v tendru Českého hydrometeorologického ústavu vypsaného v roce 2016. Aplikace je v současnosti dostupná uživatelům operačního systému Android, společnost dokončuje také verze pro systém iOS.

„Máme radost z toho, že se nám podařilo uspět v ostré konkurenci tuzemských vývojářských firem a v rámci výběrového řízení nabídnout nejlepší řešení. Vývoj aplikací pro platformu Android trval tři a půl měsíce a 30. dubna byly po dohodě se zadavatelem úspěšně nasazeny. K dnešnímu dni si aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ stáhlo více než 100 000 uživatelů,“ říká Vítězslav Ciml, výkonný ředitel společnosti OKsystem. „V souladu s přáním ČHMÚ se po dokončení vývoje aplikací pro platformu Android zahájily práce na aplikacích pro platformu iOS, které by měly být hotové v průběhu srpna 2018,“ dodává Vítězslav Ciml.

„Naším cílem je vytvoření funkčních aplikací, které budou uživatelsky přívětivě prezentovat data ČHMÚ a budou veřejnosti skutečným přínosem. Od uživatelů proto v těchto dnech sbíráme připomínky ohledně funkčnosti a především návrhy na případná vylepšení či doplnění aplikací. Nápady plánujeme zveřejnit na speciální webové stránce,“ říká Mark Rieder, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu.

Celková cena projektu je 5,4 milionu Kč bez DPH. Předmětem dodávky však není jen vývoj mobilních aplikací (cena mobilní aplikace pro platformu Android je 0,9 milionu Kč), ale především vytvoření komplexní back-end serverové části, která přebírá a zpracovává velké množství dat z ČHMÚ a ve které je soustředěno těžiště funkcionality. Podstatnou součástí celé dodávky je pak poskytování podpory celého řešení po dobu více než čtyř let a zajištění kompletního provozu po stejně dlouhé období na serverech společnosti OKsystem v jejím datovém centru.

Aplikace ČHMÚ

Aplikace obsahuje předpověď počasí pro Českou republiku na nejbližší dny s plošným rozlišením jeden kilometr, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy a během sezóny také předpověď aktivity  klíšťat. Předpověď počasí lze zobrazit pro aktuální polohu i pro uživatelem vybrané a uložené lokality (obce).

Aplikace ČHMÚ+

Aplikace prezentuje další produkty ČHMÚ, konkrétně jde o podrobné meteorologické informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Aplikace umožňuje průběžné sledování stavu vod v uživatelem vybraných vodoměrných stanicích.

O společnosti OKsystem

OKsystem je česká softwarová společnost s mezinárodní působností. Na trhu informačních technologií působí od roku 1990. Její programy používají stovky tisíc uživatelů v soukromém sektoru i ve veřejné správě. Většinu zákazníků má společnost OKsystem v České republice, dodává však i inovativní software do dalších evropských zemí a USA. Mezi její známé produkty patří personální a mzdový systém OKbase, systém pro správu dokumentů OKdox a bezpečná komunikační platforma Babelnet.