DDoS útoky stále hrozí, služba účinného zabezpečení internetu ČDT-ANTIDDOS získává další zákazníky

Některým uživatelům internetu v okolí Brna se aktuálně výrazně zvýšila ochrana jejich připojení k síti před DDoS (Distributed Denial of Service) útoky. Díky službě ČD – Telematiky ČDT-ANTIDDOS, kterou nově začala využívat firma Vivo Connection ze Šlapanic u Brna, získali její individuální i firemní zákazníci připojení k internetu s vysokým stupněm zabezpečení proti těmto útokům.

„DDoS útoky se v České republice vyskytují stále velmi často, a tak si více a více poskytovatelů i uživatelů internetového připojení uvědomuje nutnost robustního zabezpečení proti útokům ze sítě,“ uvádí Mikuláš Labský, ředitel úseku Telekomunikačních služeb z ČD – Telematiky. „Zabezpečení ČDT-ANTIDDOS nabízíme všem zákazníkům, kteří využívají naši službu ČDT-Internet,“ dodává. Zákazníci si mohou vybrat ze dvou forem zabezpečení. Jde buď o variantu „Připraveno k čištění“ nebo „Trvalé čištění“. Základem této služby je kromě systému analýzy taky platforma pro blokování a „čistění“ nežádoucího provozu, tzv. scrubbing centrum. Rozdíl mezi jednotlivými variantami spočívá v tom, že u té první dochází k přesměrování provozu do scrubbing centra až po detekci DDoS útoku a čištění provozu začne do 4 minut od počátku útoku. U varianty „Trvalé čištění“ je zákazníkův provoz veden neustále přes scrubbing centrum, čímž se reakční doba snižuje na maximálně jednu minutu od počátku útoku. Obě varianty pracují zcela automaticky bez nutnosti jakéhokoliv lidského zásahu.

Účinnost této služby od jejího uvedení na trh v roce 2015 již měli někteří zákazníci ČD – Telematiky možnost ocenit. Ta navíc službu průběžně vylepšuje. V loňském roce se mezi uživatele zabezpečení  ČDT-ANTIDDOS zařadil mj. i Úřad vlády České republiky.

ČD – Telematika věnuje zabezpečení internetu svých zákazníků dlouhodobě velkou pozornost. Již v roce 2014 se společnost stala jedním z prvních členů projektu FENIX a dokáže tedy zabezpečit internetový provoz i v těch nejkritičtějších situacích. Ještě o rok dříve přišla ČD – Telematika s produktem ČDT-Monitor, který umožňuje získávat informace o bezpečnostních incidentech v internetové konektivitě.

ČD – Telematika vlastní druhou největší optickou síť v ČR. ČD-T je významným poskytovatelem velkoobchodních internetových, datových a hlasových služeb a dodavatelem služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou zahrnujícími servis kontaktního centra, systémovou integraci, diagnostiku a analýzu dat nebo kybernetickou bezpečnost. Dalším dynamicky se rozvíjejícím segmentem poskytovaných služeb je oblast Internetu věcí, kde realizuje řešení například chytrého parkování.