Drž digitální detox s Radiem Wave!

Radio Wave chce ve svém novém projektu upozornit na problematiku digitálního přetížení a nabídnout mladé generaci možnosti, jak mu čelit. Na webu wave.cz/detox se budou moci posluchači stanice pro mladé od 1. června otestovat, vyzkoušet si pět výzev společně se známými osobnostmi a poslouchat debaty, rozhovory a reportáže. Digitální detox vyvrcholí 9. června kulturně-sportovní akcí v pražských Kasárnách Karlín.

Podle odborných studií přibývá v posledním desetiletí mladých lidí, kteří čelí negativním vlivům digitálního přetížení. Nadměrné používání chytrých telefonů, sociálních sítí a nových technologií může způsobovat problémy se sebekontrolou, poruchy pozornosti, závislost, deprese nebo úzkostné stavy. Projekt Radia Wave Digitální detox chce na tento fakt upozornit a otevřít debatu o digitálním přetížení mileniálů a generace Z.

„Naším cílem není říkat lidem, aby nepoužívali sociální sítě, smartphony nebo internet. Chceme vyzvat posluchače a posluchačky, aby se zamysleli nad tím, jestli je využívají racionálně a prospěšně a zda umí kontrolovat svůj čas strávený virtuálně,“ vysvětluje záměr projektu šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.  

Jedním z cílů projektu je aktivní zapojení mladé generace a posluchačů Radia Wave. V pátek 1. června bude na stránce wave.cz/detox zveřejněn jednoduchý test, jehož prostřednictvím návštěvníci zjistí, jak jsou na tom s digitálním přetížením. Od pondělí 4. června nabídne Radio Wave ve vysílání a na webu řadu debat, rozhovorů a reportáží o virtuální komunikaci, digitálním půstu či odpojení. Každý den bude zveřejněna jedna výzva pro posluchače, související s používáním chytrých telefonů. Své zkušenosti budou moci sdílet ve vysílání Radia Wave a vlastní zážitky z plnění výzev bude ve svém audioblogu komentovat redaktor Radia Wave Jonáš Zbořil.

Do projektu se zapojí známé osobnosti z mladé generace. Na výzvy Digitálního detoxu Radia Wave budou reagovat v krátkých video vzkazech. Ambasadory projektu se stanou youtuber Johny Machette, foodblogerka Maškrtnica, cestovatel Ladislav Zibura, umělkyně Ester Geislerová a novinářka Linda Bartošová, ale i moderátoři stanic Českého rozhlasu Lucie Výborná nebo Jan Rosák. „Digitálním detoxem už jsem si jednou prošla a je to skvělá zkušenost. Je super, že se Radio Wave něčemu takovému věnuje. Digitální přetížení je téma, které se v Česku ještě moc neřeší, ale do budoucna by mohlo být hodně aktuální,“ dodává jedna z ambasadorek Ester Geislerová.

Digitální detox Radia Wave vyvrcholí v sobotu 9. června venkovní kulturně-sportovní akcí v pražských Kasárnách Karlín. Od 13 do 22 hodin nabídne alternativu k trávení volného času na sociálních sítích. Návštěvníci akce se budou moci zúčastnit turnaje ve fotbale, zahrát si plážový volejbal a stolní tenis nebo si zacvičit s trenérem Kamilem Filou. Na akci vystoupí DJové a kapely, jejichž členové jsou moderátory pořadů na Radiu Wave. Koncerty odehrají např. Please The Trees, Opak Dissu nebo Lazer Viking.

Informace o projektu Digitální detox Radia Wave najdete na stránce wave.cz/detox, na facebookovém a instagramovém profilu stanice.

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače se zájmem o současnou kulturu a společenské dění. Od roku 2006 nabízí playlist plný hudebních novinek z mainstreamu i alternativy, zábavné i publicistické pořady a připravuje více než 30 kulturních akcí za rok.

Drž digitální detox s Radiem Wave

  1. – 9. 6. 2018

9.6 Kasárna Karlín