Broker Consulting navzdory trhu: Zájem o hypotéční úvěry neklesá, průměrná hypotéka přesáhla 2 miliony korun

Praha, 29. května 2018 – Společnost Broker Consulting sjednala za první čtyři měsíce tohoto roku  meziročně o 6 procent větší objem hypotečních úvěrů (celkem za 3 miliardy korun), ačkoliv celý trh za stejné období podle dostupných dat klesal zhruba o devět procent. Postupné zpřísňování podmínek pro získání hypotéky ze strany České národní banky rozdělilo Čechy na dva tábory – nepřipravené a připravené. Za růstem hypoték u společnosti Broker Consulting stojí právě připravenost jejích klientů.  

Dle doporučení České národní banky nyní banky požadují po žadatelích o hypotéku vyšší procento vlastních zdrojů z hodnoty zastavované nemovitosti. Zájemci o hypotéku se tak často setkávají s pojmy LTV 90 a LTV 80, což určuje procento ze zastavované hodnoty, které banka žadateli půjčí. Zbylou část, tedy 10 procent u LTV 90 a 20 procent u LTV 80, musí žadatel uhradit z vlastních zdrojů. Nově nastavené podmínky by měly omezit pořizování hypotéčních úvěrů žadateli, kteří nemají žádné vlastní prostředky, a tím předejít možné hypoteční krizi. Opatření svůj vliv evidentně mají, neboť trh během prvních čtyř měsíců meziročně poklesl o devět procent.

„Trh navíc čelí růstu cen nemovitostí. Především v lokalitách jako je Praha, mohou mít přísnější podmínky a růst cen dopad na střední třídu, která na hypotéku už nemusí dosáhnout. Praha je však extrémní příklad a celé České republiky se situace netýká tak silně,“ komentuje vývoj Mariana Kuckirová, analytička bankovních produktů Broker Consulting.

Společnosti Broker Consulting se za první čtyři měsíce 2018 podařilo sjednat hypotéky v objemu 3 miliardy korun, což je o 6 procent více než za stejné období v minulém roce. „To lze připsat našemu přístupu k dlouhodobému finančnímu plánování. Klienti se na pořízení vlastní nemovitosti připravují s předstihem. Díky dlouhodobému plánování si vytvoří dostatečný finanční polštář, který pokryje požadovaných 10 až 20 procent zastavované hodnoty nemovitosti. V tuto chvíli jsou Češi rozděleni na připravené a nepřipravené, naši klienti se řadí k té první skupině,“ komentuje Kurciková.

Průměrná hypotéka se v Broker Consulting pohybuje na úrovni 2 050 000 korun. V případě LTV 90 klient potřebuje mít 205 000 korun z vlastních zdrojů a u LTV 80 dvojnásobek, tedy 410 000 korun.

„Zpřísnění podmínek by mělo primárně vést k větší finanční zodpovědnosti a gramotnosti lidí, kteří si s hypotékou berou závazek na několik desetiletí. Důležité je, aby si žadatelé uměli spočítat zátěž rodinného rozpočtu a vytvořili si dostatečnou rezervu nejenom na pořízení hypotéčního úvěru, ale i na nenadálé výdaje. Pokud toto všechno zvládnou, tak jsou na nejlepší cestě ufinancovat nemovitost,“ uzavírá Kuckirová.

O společnosti Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1 500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty  životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 38. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.