7 z 10 Čechů si spoří na důchod

Praha, 30. května 2018 – Většina Čechů si na svůj důchod aktivně spoří. Z 90 % k tomu využívají penzijního připojištění. Minimálně jednu půjčku má v současné době 36 % místních obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat na téma finanční situace české populace jedna z nejvýznamnějších nebankovních společností licencovaná ČNB PROFI CREDIT od agentury Nielsen Admosphere.

70 % Čechů přistupuje ke svému stáři zodpovědně a nespoléhá se v jeho zajištění pouze na stát. Dopomáhá jim k tomu dobrá ekonomická situace a setrvale rostoucí mzdy.

Zdaleka nejoblíbenějším finančním produktem je v tomto ohledu penzijní připojištění, pomocí kterého si na důchod spoří 90 % českých občanů. Jako další produkty byly uváděny stavební spoření (21 %), investiční životní pojištění (18 %), kapitálové životní pojištění (17 %) nebo dávání si peněz stranou (14 %), což značí, že řada lidí kombinuje více forem najednou.

Se stabilní ekonomickou situací a zvyšující se platební morálkou klientů souvisí i rostoucí zájem o půjčky. Více než třetina (36 %) respondentů průzkumu připustila, že v současnosti má i jinou půjčku než hypotéku na bydlení. Nejčastěji si lidé půjčují na vybavení domácnosti (36 %), nákup automobilu (32%) a elektroniku (29 %). Více než polovina dotázaných (57 %) mají uzavřenou jen jednu půjčku. 29 % respondentů má v současnosti dvě půjčky a 14 % dotázaných má uzavřené tři a více půjček.

18 % Čechů v průzkumu přiznala, že žije od výplaty k výplatě a ze svého příjmu nic neušetří. Právě tito občané si pak půjčují i na běžné výdaje (18 % z těch co mají půjčku) nebo dokonce splácení jiného úvěru (17 %).

„Typickým žadatelem je svobodný jedinec ve věku 39 let a nejčastějším dnem, kdy si lidé u nás o úvěr žádají, je pondělí,“ doplňuje údaje finanční analytička Petra Kodytková ze společnosti PROFI CREDIT.