Nejlepší auto pro rodinu? Hlavně prostorné a bezpečné, nejčastěji SUV

Největší oblibě se těší vozy kombi a SUV v manuálu, klesá zájem o dieselové varianty a naopak razantně roste zájem o alternativní paliva jako CNG

Praha, 30. května 2018 – Letní počasí, které k nám letos zavítalo nezvykle brzo, je pro většinu z nás také příhodným časem pro pořízení si lepšího automobilu, což potvrzuje i i největší prodejce ojetých automobilů u nás. Rodiny se vydávají na delší vzdálenosti a chtějí svoje nejdražší bezpečně a pohodlně dovézt do cíle. Lidé si budou moci rodinné vozy prohlédnout i v rámci dětského dne v AAA AUTO, který na pražské pobočce za účasti známých osobností proběhne v neděli 3. června.

„Ve chvíli, kdy si pořídíte dítě, otočí se vám celý svět vzhůru nohama. Už pro vás není tak důležité, jestli máte módní či frajerské auto, ale více se zajímáte o bezpečnostní prvky a výbavu. Proto i v našich autocentrech prodeje rodinných vozů stabilně rostou, letos oproti loňsku již o téměř patnáct procent. Očekáváme, že před prázdninami se poptávka díky výběru vozu na dovolenou ještě zvýší,“ uvedla generální ředitelka mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO Karolína Topolová a doplnila: „Naši zákazníci často využívají k návštěvě našich autocenter i Dětský den, který jsme tentokrát připravili na neděli 3. června. Dospělí i děti si tak užijí zábavné odpoledne plné her a známých osobností a zároveň si prohlídnou naši nabídku.“  Dětský den se uskuteční tradičně na největší pražské pobočce AAA AUTO na adrese Dopraváků 874/15, a to od 13:00 do 17:00. Na děti se těší moderátorka Kateřina Kristelová, herci Václav Vydra a Veronika Žilková a také fotbalové hvězdy prvoligových klubů. Připravena bude dětská diskotéka, kreativní dílničky, soutěže, skákací hrad, zmrzlina, grilování, fotbalová školička i minikoníci. Ve spolupráci s projektem Nebouram.cz si návštěvníci také vyzkouší svoje znalosti silničního provozu.

Dle statistik AAA AUTO patří letos mezi nejprodávanější značky typicky Škoda, Volkswagen a Ford, ale o svoje místo se čím dál tím více hlásí i Hyundai či Renault. Mezi nejoblíbenější modely pak patří jako vloni Škoda Octavia a Fabia či VW Passat. Zvýšený zájem hlásí autocentra v případě Škoda Yeti. „Většina rodičů se při koupi auta u nás zajímá ve zvýšené míře hlavně o bezpečnost, proto také nejčastěji volí bytelné vozy typu kombi, SUV a stále více i MPV. ISOFIX, který byl vyvinutý výrobci automobilů pro zvýšení bezpečnosti, je pro velkou část rodin již standardem bez kterého se v autě neobejdou. Zajímavostí je klesající zájem o dieselové automobily, který v kategorii rodinných vozů dlouhodobě vévodí. Na úkor dieselů rostou nejen benzínové varianty, ale také vozy na CNG,“ doplnila Topolová. Téměř pětinásobně se za poslední rok zvýšil zájem o minimálně šestimístné automobily, čemuž napomáhá trend více četných rodin, kde je tři a více dětí. 82 % rodinných aut má manuální převodovku a náhon na dvě kola, nejoblíbenějšími barvami jsou šedá, černá a nově bílá.

Nejprodávanější rodinné ojeté vozy za prvních pět měsíců roku 2018:

Česká republika Slovensko Polsko Maďarsko
Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus Ford Focus
Volkswagen Passat Volkswagen Passat Nissan Qashqai Volkswagen Passat
Škoda Yeti Kia Sportage Kia Sportage Opel Meriva
Hyundai i30 Škoda Superb Ford Mondeo Opel Zafira
Ford Focus Dacia Duster Dacia Duster Ford Fusion
Ford Mondeo Ford Focus Renault Clio Škoda Octavia
Škoda Superb Hyundai ix35 Škoda Octavia Dacia Duster
Dacia Duster Opel Astra Renault Megane Suzuki Vitara
Volkswagen Touran Nissan Qashqai Škoda Fabia Nissan Qashqai