Vznikla pravidla pro P2P platformy, fintech Roger jimi chce zajistit stabilitu odvětví

Brno, 30. května 2018 – Investování na P2P (peer-to-peer) platformách je v ČR stále populárnější, zejména pro svůj sociální přesah, vysokou míru zhodnocení, a naopak nízkou míru rizika. Ta ale není vždy zdaleka tak nízká, jak je prezentováno a některé P2P platformy však o investičním riziku neinformují vůbec, čímž mohou klamat své investory. A proto fintech společnost Roger pomohla vytvořit standardy pro české P2P financování, aby tento významně se rozvíjející segment pomohl udržet dlouhodobě stabilní a důvěryhodný. Roger prostřednictvím investic od soukromých investorů pomáhá financovat malé a střední podniky.

„Všechny druhy investic s sebou nesou investiční rizika, o kterých se ale často nemluví a P2P jsou často prezentovány jako investice prakticky bez rizika a vhodné i pro nezkušené investory. Jsou to však investice konzervativní, nikoliv bez rizika. Proto jsme se rozhodli podílet se společně s Českou fintech asociací a společností Zonky na tvorbě prvního standardu pro P2P platformy. Ten klade důraz na transparentnost, zveřejňování rizik a podílu pohledávek či úvěrů po splatnosti. Kromě rizik je pro investora důležitý především zisk, měl by být tedy informován o očekávaném výnosu své investice a o tom, jak se vyvíjely úroky na dané platformě,“ vysvětluje Adam Šoukal, CEO Roger, klíčové body pravidel. Ta v plném znění najdete zde: http://czechfintech.cz/wp-content/uploads/2018/05/Standardy_P2P_platforem.pdf.

Pravidla jsou důležitá proto, aby celé odvětví bylo dlouhodobě důvěryhodné a například chyba jedné platformy neohrozila důvěryhodnost celého segmentu. To by u takto mladého odvětví mohlo mít závažné následky pro všechny P2P platformy. Kromě nízké rizikovosti totiž P2P investování stojí na velké důvěře zapojených.

Standard, který vychází ze standardů užívaných ve Velké Británii, stanovuje zásady dobré praxe, kterými se platformy mají řídit nad rámec stávající regulace finančního trhu. Kromě výše zmíněných obecných principů tak budou P2P platformy zavázány například také k poskytování srozumitelných marketingových a propagačních sdělení. Nová pravidla fungování mají pomoci zvýšit důvěru investorů a podpořit zájem o tyto služby ve finančním sektoru. „Roger tyto informace zveřejňuje na webu od počátku a ke zjištění všech potřebných informací není nutné být registrovaným investorem, a to by se mělo stát běžnou praxí všech,“ dodává Šoukal.

Roger přináší soukromým investorům či skupinám investorů možnost zhodnotit své finanční prostředky investováním do aktiv finančně zdravých malých a středních firem. Tím se Roger odlišuje od ostatních P2P platforem, které nejčastěji nabízí investice do pasiv, tedy dluhů, a nepřímo tak podporují roztáčení dluhové spirály. Společnost se po pěti letech fungování může stále chlubit default ratem, tedy podílem ztráty vkladu na celkovém objemu financování, v řádech setin procent. Velká část nabízených faktur je také pojištěna. Na platformě je také možné investovat do faktur v cizích měnách, nejčastěji v eurech, jako bonus tak Roger nabízí měnové konverze s nejnižším spreadem na trhu. „Průměrný výnos na platformě od jejího spuštění je 5,3 % p.a., přičemž je vždy na investorovi, jaká míra zhodnocení je pro něj zajímavá.“ upřesňuje Šoukal.

O Platební instituci Roger a.s.

Roger je český fintech startup, který je zároveň od roku 2016 jedinou P2P platformou v ČR licencovanou ČNB jako platební instituce a jako jediná v tomto roce požádala ČNB o licenci na PSD2.Společnost byla založena v roce 2013 jako Investiční aukce s.r.o. V současné době se jedná o největší systém podnikových financí ve střední a východní Evropě a zaměřuje se na financování faktur malých a středních firem za ověřenými bonitními odběrateli. Od svého založení profinancoval faktury za více než 1 mld. korun a během tohoto roku chce profinancovaný objem zdvojnásobit. Faktury jsou financovány soukromými investory a jsou draženy v aukcích a průměrná délka splatnosti faktur obchodovaných na platformě je 58 dní a průměrné zhodnocení se pohybuje kolem 5,3 % p.a.