V hackathonu „CODIT Hack for Help 2018“ zvítězil tým, který vytvořil mobilní aplikaci pro Stromy svobody připomínající vznik Československa.

Vítězem hackathonu CODIT Hack for Help, který pořádala Zásilkovna a Inventi ve spolupráci s Fórem dárců ve dnech 25. května a 26. května, se stal tým, který pro projekt Stromy svobody 1918–2018 Nadace Partnerství připravil mobilní aplikaci. Interaktivní aplikace umožní rozšířit projekt připomínající počátky československé státnosti mezi co největší počet lidí. Uživatelé v ní budou moci sledovat interaktivní mapu objevených a nově zasazených stromů, soutěžit mezi sebou nebo sdílet fotografie na sociálních sítích. Aplikace se nyní dokončuje a bude přístupná jak pro telefony s operačním systémem Android, tak iOS. Vítězný tým získal účast na konferenci CEBIT v Hannoveru, která se koná ve dnech od 11. června do 15. června. Prvního CODIT Hack for Help se zúčastnilo 27 soutěžících.

„Práce všech pěti skupin byly zajímavé a inspirativní. Vítězný tým zaujal především tím, že k zadání přistoupil invenčně, dal do něj vlastní myšlenky a našel cestu, jak vtáhnout uživatele a využil formu gamifikace. Vítězná aplikace projekt Stromy svobody výrazně zatraktivní a přiblíží široké veřejnosti,“ řekla zakladatelka Zásilkovny a členka poroty Simona Kijonková.

“CODIT ale nebyl jen o kódování. Měli jsme tady zahraniční řečníky se zajímavými přednáškami, měli jsme mentory, kteří byli všem soutěžícím oporou a dali jim cenné odborné rady. Již nyní přemýšlíme o dalším ročníku,“ doplnil spoluzakladatel Inventi a člen poroty Jan Kaštura.

CODIT Hack for Help byla akce předních českých visionářů a podnikatelů v oblasti moderních technologií. Nápad na jeho uspořádání se zrodil v hlavách zakladatelky Zásilkovny Simony Kijonkové a spoluzakladatele Inventi Honzy Kaštury. Pro akci následně získali další skvělé lidi jako například Filipa Kopeckého ze Zootu, Honzu Vintra ze Zásilkovny nebo Kláru Šplíchalovou z Fóra dárců. Cílem akce bylo vytvořit technické řešení pro potřeby tří neziskových organizací, Fóra dárců, Nadačního fondu Mathilda a Nadace Partnerství, a pomoci tak dobré věci. To se nakonec skutečně podařilo, a kromě vítězného projektu pro Stromy svobody budou dokončeny i další prezentované práce. Vedle programování a prezentace technických řešeních pro neziskový sektor byl CODIT také o vzdělávání, o získávání nových informací a propojení světa technologických firem a škol.

Více o celé akci na https://cod-it.cz/.

Projekt Stromy svobody

Při založení Československa vysadili občané v letech 1918 a 1919 tisíce stromů. Cílem projektu Stromy svobody je při příležitosti oslav 100. výročí vzniku naší republiky tyto dávno zapomenuté stromy objevit, nechat je odborně ošetřit a vysadit nové. Více na http://www.stromysvobody.cz/.

 

Zásilkovna je ryze český franšízový logistický projekt Simony Kijonkové, který vznikl v roce 2010. Od té doby se vypracoval mezi nejúspěšnější společnosti v Česku, které poskytují komplexní logistické služby pro internetové obchody. Zásilkovna má aktuálně 1660 výdejních míst v celé střední a východní Evropě, kde spolupracuje s více než 18 000 e-shopy. Zásilkovna také nabízí levnější, rychlé a jednoduché doručování zásilek na adresu. E-shopy tak mohou posílat své zásilky nejen po celém Česku a Slovensku, ale také do Maďarska, Rumunska, Polska, Německa, Rakouska, Bulharska, Velké Británie či na Ukrajinu. K letošnímu roku Zásilkovna přepravila více než 15 milionů zásilek.

Společnost INVENTI působí na trhu 7 let, přesto má dnes více než 180 zaměstnanců. Původně malá značka se postupem let stala vyhledávanou firmou v oblasti vývoje softwaru a testování. Má za sebou velké projekty, například pro T-Mobile, Českou spořitelnu, ČSOB, Komerční banku, Datart, CK Fischer a další. Společnost také vyvíjí mobilní aplikace, podporuje startupové projekty a pravidelně pořádá vzdělávací Akademie. Dle žebříčku Deloitte Fast 50 patří společnost INVENTI mezi nejrychleji rostoucí firmy v oblasti technologií ve střední Evropě. Více informací o aktivitách společnosti se dozvíte na webu www.inventi.cz. 

Fórum dárců je jediný celorepublikový spolek zastřešující dárce v České republice. Na budování a rozvoji prostředí pro dárcovství pracuje Fórum dárců úspěšně od roku 1997, již více než 20 let. Při Fóru dárců se vyprofilovala Asociace nadací, Asociace nadačních fondů a Asociace firemních nadací a fondů, které sdružují šest desítek členů. K portálům Fóra dárců patří Donorsforum.cz, Darcovskasms.cz, Darujspravne.cz, CenyFóraDárců.cz a Dendarcu.cz.