Nová americká cla na unijní ocel a hliník se Česka výrazně nedotknou. Hrozbu pro české firmy představuje clo na evropské automobily

Praha, 1. červen 2018 – Evropská unie a Spojené státy stojí na prahu obchodní války. Americký prezident Donald Trump uvalil cla na evropskou ocel a hliník se sazbou 25 % na ocel a 10 % na hliník. Pohrozil také zavedením dalších cel, která by zatížila dovoz evropských automobilů. Uvažovanou celní sazbu až do výše 25 % by mohli pocítit tuzemští výrobci a řada českých subdodavatelů, kteří jsou napojení na německý automobilový průmysl. Cla na hliník a ocel nebudou mít na Česko zásadní vliv. Upozorňuje na to Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, největší poskytovatel celních služeb v Česku.

Clo na hliník a ocel z EU nebude mít vliv na českou ekonomiku

„Česko není významným exportérem hliníku a oceli. Aktuální ukončení výjimky z dovozních cel nebude mít významný dopad na českou ekonomiku, ačkoli se dá čekávat jisté zpomalení obchodních aktivit českých ocelářských firem na americkém trhu. Objem současného vývozu nyní činí kolem pěti miliard korun ročně. Evropská unie jako celek je naproti tomu významným dodavatelem oceli do USA. Samozřejmě přijde s recipročním opatřením a uvalí cla na vybrané americké výrobky, například bourbon, arašídové máslo, pomerančový džus, sóju nebo motocykly,“ říká Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby hlavním českým dovozcům i vývozcům.

Clo na evropské automobily ohrozí české subdodavatele

Daleko větší vliv na českou ekonomiku bude mít případné zavedení cla na dovoz evropských automobilů do Spojených států. Mnoho českých subdodavatelů má totiž silné vazby na německý automobilový průmysl a dodává značné množství komponentů předním německým automobilkám, ať už je to Volkswagen, Daimler nebo BMW. Pro všechny tyto značky je americký vývozní trh klíčový, společně s trhem čínským,“ uzavírá Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, odborník na celní problematiku.