Piráti prosadili ekologické chování ve Sněmovně

Praha, 1. června 2018 – Pirát František Elfmark prosadil na Stálé komisi pro práci Poslanecké sněmovny zavedení ekologických opatření v prostorách Sněmovny. Dolní komora tak bude díky Pirátům pečlivěji třídit odpad a čeká ji také ekologický audit.

„Poté, co jsme apelovali na zlepšení provozních věcí, nám kancléř Jan Morávek vyšel vstříc a nyní provádí nápravná opatření, jakými jsou rozšíření a nákup kontejnerů a košů na separovaný odpad a častější vývoz separovaného odpadu. Nedostatečný počet odpadkových košů na separovaný odpad vede k jejich přeplňování. Také probíhá výměna plastových talířků a příborů za dřevěné. V některých sněmovních gastronomických střediscích se jídlo nebo občerstvení podává na plastovém nádobí, což není zrovna nejlepší řešení. V těchto provozních věcech stále ještě existují mezery a pan kancléř na komisi sdělil, že další opatření jsou v plánu,“ uvedl Elfmark, který se problematikou životního prostředí zabývá na politické úrovni od roku 2014, kdy se stal radním pro životní prostředí v Uherském Hradišti.

„Kancelář Poslanecké sněmovny vítá všechny poslanecké náměty na zkvalitnění práce úřadu a vážně se jimi zabývá. Ano, s ekologickým auditem počítáme, a to nikoli pouze formálně. Je v zájmu nás všech, abychom nezatěžovali své okolí – v tomto případě Prahu – zbytečným odpadem,“ potvrzuje „zelené“ záměry vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Jan Morávek.

Piráti se s kancléřem Sněmovny dohodli, že po zavedení veškerých opatření provede ekologický audit, který celou situaci zmapuje a případně navrhne další konkrétní kroky. Životní prostředí je pro Piráty důležité, proto chtějí začít zejména u sebe a na svém pracovišti – ve Sněmovních objektech. Ostatně i ve svém programu Piráti uvádějí, že recyklace odpadu by měla být standardem i pro veřejné instituce a vzniku odpadů je potřeba předcházet – například vhodným designem a vhodně zvolenými materiály.

„Velmi oceňuji rychlost, s jakou se pan kancléř pustil do změn v používání plastového nádobí ve sněmovním bufetu. Je výborné, že se tam na pultě objevily džbánky s kohoutkovou vodou. Poslanecká sněmovna by měla jít příkladem v omezování jednorázového plastu. A stejně tak celá veřejná správa,“ komentuje pirátka Dana Balcarová, předsedkyně Výboru pro životní prostředí.