Zemědělství ovládají moderní technologie. V Srbsku se Češi z CleverFarm účastnili semináře Digitální zemědělství

Ve spolupráci s francouzskou ambasádou proběhl v květnu seminář, který se zabýval modernizací zemědělství. Byl součástí největšího zemědělského veletrhu jihovýchodní Evropy.

Brno, 4. června – Moderní technologie pomáhají v zemědělství řešit problémy se suchem nebo škůdci. S tím se potýkají zemědělci nejen u nás, ale například také v Srbsku. Díky datům, která pomocí moderních technologií dokáží zpracovávat, jsou schopni nastavit program hnojení efektivněji než dřív nebo predikovat výskyt chorob a škůdců. CleverFarm představil v polovině května české technologické novinky na největší zemědělské výstavě jihovýchodní Evropy.

Na 85. ročníku mezinárodního veletrhu International Agricultural Fair-Novi Sad zastupoval český startup Alexandr Petrovič během odborné přednášky. Ta byla součástí semináře s názvem Digitální zemědělství, který koordinovala francouzská ambasáda. Veletrh hostil více než 1500 vystavovatelů z celého světa a nejvýraznějším tématem byly moderní technologie v zemědělství.

Brněnský startup CleverFarm tak využil své kontakty v zahraničí a díky svému partnerovi v podobě podnikatele Petroviče se dostal na mezinárodní veletrh. “Velký zájem na stánku CleverFarm vzbudila komplexnost řešení, která zahrnuje evidenci agronomických činností, správu pachtů zemědělské půdy, pokročilé IoT senzory jako meteostanice, porostové a skladištní senzory a také široké využití družicových dat pro variabilní aplikace hnojiva, POR a setí,” popsal Alexandr Petrovič, který pracuje jako obchodní zástupce CleverFarm pro Francii. CleverFarm svoji aplikaci prezentoval vládním úředníkům i zemědělským inženýrům a komerčním subjektům, pro které je veletrh určen.

Mezinárodní spolupráce na modernizaci zemědělství

“Francie byla na veletrh pozvána jako spřátelená země a v rámci toho také dostala na veletrhu prostory, které organizovala komora Business France. Některé aktivity byly koordinovaní také ve spolupráci s vedením francouzské ambasády,” vysvětluje Petrovič. Jednou z takových aktivit byl například seminář na téma Digitální zemědělství, který proběhl 17. 5.

CleverFarm během semináře představil, kam směřuje zapojení moderních technologií do zemědělství v České republice. “Za tuto příležitost děkujeme francouzské ambasádě, která nás na seminář přizvala,” dodává Petrovič.

O společnosti CleverFarm

Český start-up CleverFarm byl založen v červnu 2016 jako součást skupiny CleverMaps. Hlavním investorem je technologický a inovační hub MindForge. CleverFarm je jednoduchá on-line aplikace, která zásadním způsobem zjednodušuje a zlepšuje život zemědělcům. Pokročilé moduly on-line senzorů a satelitních snímků pomáhají snižovat náklady, zvyšovat kvalitu produkce, dosahovat vyšších výnosů a ve finále více vydělat.