Czech Airlines Technics má pět nových zákazníků traťové údržby a další oprávnění

Praha, 5. 6. 2018 – Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), dceřiná společnost Českého aeroholdingu poskytující služby v oblasti údržby a oprav letadel, získala pět nových zákazníků pro traťovou údržbu. Mezi ně patří letecké společnosti American Airlines, Cyprus Airways, Air Cairo nebo Go2Sky, které provozují své lety z Letiště Václava Havla Praha. Pracovníci CSAT mají také nově na starosti kontrolu letadel aerolinek Pobeda na lince do Moskvy z karlovarského letiště.

„Jsem rád, že si letecké společnosti, které se do Prahy rozhodli létat, vybrali právě Czech Airlines Technics. Dokazuje to, že aerolinky oceňují kvalitu a zkušenosti našich mechaniků a přispívá k tomu i rychlá a odborná reakce pracovníků v případech, kdy musí co nejdříve vyřešit závady na letadlech, aby se mohla vrátit zpět do provozu. Nově jsme také rozšířili portfolio o zákazníka, kterému poskytujeme na zavolání služby traťové údržby na letišti v Karlových Varech, které je v poměrně dobré dojezdové vzdálenosti,“ uvedl Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

Služby Czech Airlines Technics se rozhodla využít i největší letecká společnost na světě, American Airlines. Ta provozuje své pravidelné lety z Prahy do Filadelfie od 5. května každý den. Traťová údržba se vztahuje na kontrolu letadla typu Boeing 767-300.

„Praha je zajímavou novou destinací v globální síti American Airlines,“ řekl Oliver Barners, Senior Manager z oddělení Contract Line Maintenance pro Velkou Británii, Irsko, Evropu a Blízký východ z American Airlines. „Je klíčové mít na místě silného partnera jako je Czech Airlines Technics, abychom zajistili úspěch American Airlines na nových trzích, a těšíme se na blízkou spolupráci do budoucna.“

Dalšími zákazníky, u kterých CSAT vyhrálo kontrakt na traťovou údržbu letadel v poslední době, jsou například letecká společnost Cyprus Airways, která zahájila od června pravidelné lety s Airbusem A319 na kyperskou Larnaku, aerolinka Air Cairo, která z Prahy létá s Airbusem A320 na linkách do Egypta, nebo společnost Go2Sky, od které si na celou letní sezónu pronajaly České aerolinie jedno letadlo typu Boeing 737-400.

Kromě toho získala společnost i dvě nová osvědčení pro uvolňování letadel do provozu po provedené traťové údržbě. Nový certifikát obdržela například od egyptských úřadů pro letadla Egypt Air, kde bylo povolení zatím vždy jen jednorázové. Druhým je osvědčení pro mongolskou aerolinku Miat, pro kterou CSAT zajistí během léta tzv. A-check, tedy nejvyšší stupeň traťové kontroly.

Traťová údržba letadel se provádí pravidelně (např. na denní či týdenní bázi), ale i nepravidelně. Během ní probíhá celková kontrola letadla, doplnění provozních kapalin, odstranění drobných závad a dochází ke kontrole i jednotlivých částí letadla, při které se zhodnotí, zdali je letadlo v pořádku a je způsobilé k dalšímu letu.

O společnosti Czech Airlines Technics

Czech Airlines Technics je dceřinou společností skupiny Český aeroholding. Zaměřuje se zejména na opravy a údržbu letadel a letecké techniky na úrovni těžké údržby (base maintenance), traťové údržby (line maintenance), údržby letadlových celků (components maintenance), podpory provozovatelů (engineering) a údržby letadlových podvozků (landing gear maintenance). Společnost provedla v loňském roce přes 100 zakázek těžké údržby na letadlech typu B737, A320 Family a ATR, přičemž podstatná část těchto zakázek byla realizována na letadlech zahraničních zákazníků. Mezi nejvýznamnější zákazníky CSAT patří České aerolinie, Finnair, Transavia Airlines, Germania, Travel Service, KLM Royal Dutch Airlines a NEOS. Nad rámec běžné údržby patří do portfolia poskytovaných služeb CSAT například realizace různých modifikací a servisních bulletinů, strukturálních oprav, výměn motorů, výměn a oprav letadlových podvozků a jiných letadlových komponentů. Za zmínku rovněž stojí modifikace Split Scimitar Winglets na letounech Boeing 737NG, kterou CSAT provedla jako první v kontinentální Evropě, a Sharklets na letounech Airbus A320.