Licence od ČNB rozdány, tu s číslem 29 má společnost ProCredia

Plzeň, 5. června 2018 – Společnost ProCredia obdržela jako 29. v pořadí licenci České národní banky (ČNB) jako poskytovatel nebankovních úvěrů na základě zákona o spotřebitelském úvěru účinného od 1. prosince 2016. Splnila tak jako jedna z mála přísné podmínky pro udělení licence: kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost původu finančních zdrojů, důvěryhodnost vedení společnosti či předpisy upravující podnikání.  

Letošního 31. května skončilo přechodné období, kdy jednotlivé úvěrové společnosti působící na českém trhu mohly poskytovat služby bez licence v oblasti poskytování nebankovních úvěrů fyzickým osobám. O licenci musely požádat ČNB do 1. března 2017. Žádost z necelých 60 tisíc subjektů podnikajících v oblasti poskytování nebankovních úvěrů podal jen nepatrný zlomek, a to 120, následně pak 108 subjektů vstoupilo do přechodného období. Povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru získalo k 4. červnu 2018 celkem 85 subjektů.

„Tím došlo k výrazné regulaci poskytování úvěrů v oblasti nebankovních úvěrů pro fyzické osoby, tedy úvěrů na rodné číslo. Noví žadatelé mají nyní výhodu v tom, že jsou pro jednotlivé poskytovatele stanoveny shodné podmínky zejména v oblasti celkových nákladů na úvěr, tedy RPSN,“ přibližuje situaci Tomáš Karl, obchodní ředitel společnosti ProCredia, a dodává. „Pro ty, kteří již nějaký úvěr splácejí, třeba právě u společnosti, která licenci nezískala, se nic nemění. Budou nadále splácet podle podmínek původní smlouvy, a to včetně případných sankcí. Úvěrová společnost jim jen nemůže jednostranně změnit, ale ani navýšit, půjčenou částku.“

Společnost ProCredia se orientuje na žadatele, kteří nemohou kvůli mnoha souběžným půjčkám, exekucím nebo záznamům v registrech získat bankovní úvěr. Závazky, které mají, jsou pro ně velkou finanční zátěží a jejich konsolidace jim pomůže snížit měsíční výdaje. ProCredia jim zkonsoliduje všechny jejich závazky za výrazně lepších podmínek. Jako záruku požaduje nemovitost, ať už žadatelovu vlastní, nebo třetí strany. ProCredia poskytuje úvěry od sta tisíc do pěti milionů i individuální vyšší půjčky.

„Výsledek je většinou takový, že s námi klient platí zhruba dvě pětiny toho, co předtím. Co je ale nejdůležitější, tak naším cílem je, aby si klient vyčistil záznamy v registrech a stal se pro banku v řádu tří až šesti let opět bonitním a úvěruschopným klientem. Po čtyřech letech naší činnosti již máme klienty, kterým se tak výrazně zlepšilo finanční zdraví a mohou je opět financovat banky,“ vysvětluje obchodní ředitel.

Neregulované podnikatelské úvěry na IČ

Regulace ČNB se ale týká jen úvěrů pro fyzické osoby. Před zpřísněním podmínek bylo na českém trhu téměř 60 tisíc subjektů, které poskytovaly nebankovní úvěry. Nesplnění nových podmínek a neudělení licence ale zdaleka neznamená, že odešly z trhu a svou činnost ukončily.

Karl Tomáš to komentuje: „Většina z nich se přesunula do neregulovaných vod podnikatelských úvěrů. Když to řeknu opravdu drsně, tak tam si teď mohou de facto dělat, co se jim zlíbí. A praxe ukazuje, že tak bohužel činí. Jejich metodu pracovně nazýváme úvěr na „mokré IČ“. Žadateli je doporučeno, aby si zařídil jakýkoliv živnostenský list. Najednou je z fyzické osoby osoba podnikající a může si půjčit zcela nechráněna regulací a zákonem. A to je způsob, jak dnes neseriózní společnosti obcházejí ČNB. Právě před touto praxí chceme nové žadatele o úvěr důrazně varovat.“

O společnosti ProCredia

Společnost ProCredia, a.s., poskytuje nebankovní úvěry po celém území České republiky pro retailovou a podnikatelskou klientelu, kterou nechce nebo nemůže financovat bankovní sektor. Posláním společnosti ProCredia, a.s., je aktivně řešit finanční potřeby klientů a nabídnout jim pomoc z dluhové pasti, do které se ne vždy vlastní vinou dostali. Hlavní kvalitou služeb společnosti je rychlost, serióznost a flexibilita. Více informací na www.procredia.cz.