openSUSE Conference 2018 přilákala do Prahy stovky příznivců Linuxu, zároveň vyšel openSUSE Leap 15

Do české metropole zavítal celý volený Board openSUSE včetně jeho předsedy Richarda Browna. Praha hostila openSUSE Conferenci poprvé po šesti letech.

Praha 5. června 2018 – Na tři stovky vyznavačů Linuxu a open source řešení z celého světa obsadily o uplynulém víkendu 25. až 27. května 2018 přednáškové sály Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického (FIT ČVUT), kde se konal jubilejní 10. ročník globální openSUSE Conference 2018. U příležitosti této akce byla vydána i nová verze linuxové distribuce openSUSE Leap 15, která obsahuje nový instalační program, vylepšení pro využití v cloudu a podporu prostředí KDE a GNOME.

openSUSE Conference se vrátila do Prahy po šesti letech a přivítala kompletní openSUSE Board v čele s jeho předsedou Richardem Brownem. Účastníci akce si vyslechli například přednášku o úpravách GCC a používání link-time optimalizací a zhlédli prezentaci kontejnerové platformy openSUSE Kubic. Sobotní dopoledne bylo věnované projektu GNU Health, který se zaměřuje na svobodné technologie pro zdravotnictví, později se na konferenci představil PackageHub, portál sdružujícím komunitní a enterprise balíčky pro uživatele SUSE Linux Enterprise.

Novinkám v Open Build Service, systému používaného pro sestavování balíčků pro nejrůznější distribuce, se věnovala nedělní část openSUSE Conference 2018. Poslední den akce se zaměřil také na novinky v oblasti ARM vývojových desek.

Souběžně s openSUSE Conference 2018 proběhl také Cryptofest 2018, jednodenní seminář pro příznivce šifrování, počítačové bezpečnosti a ochrany soukromí. Návštěvníci si tak mohli nedlouho po uvedení evropského nařízení o ochraně osobních dat (GDPR) do praxe poslechnout přednášky o TLS 1.3 a sumář nejzajímavějších bezpečnostních incidentů za loňský rok, který se zaměřil zejména na Meltdown, Spectre a další bezpečnostní problémy.

O projektu openSUSE

openSUSE je celosvětový komunitní projekt, který podporuje užívání Linuxu a poskytuje bezplatnou a svobodnou linuxovou distribuci. Komunita openSUSE vyvíjí a spravuje softwarové balíčky a distribuční infrastrukturu, která poskytuje základy pro jednu z nejsnáze použitelných a přitom flexibilních distribucí. Naše komunita pracuje v otevřeném, transparentním a přátelském duchu jako součást globální komunity Free a Open Source Software.

Více informací naleznete na www.opensuse.org.