Samsung Bezezbytku buduje síť komunitních lednic v ČR. Provoz druhé komunitní lednice byl dnes zahájen ve Studiu ALTA v Holešovicích

Praha, 5. června 2018 – V Praze Holešovicích ve Studiu ALTA byl dnes zahájen provoz další komunitní lednice z projektu Samsung Bezezbytku. Projekt chce pomoci minimalizovat množství vyhozených potravin a zároveň se snaží o propojení lidí v dané lokalitě – a to prostřednictvím komunitních lednic.

Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku. Průměrný Čech totiž vyhodí každoročně do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Zároveň se ale rozšiřuje skupina lidí, kteří si nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny a jsou kvůli tomu v některých případech i v podmínkách ČR podvyživení. Do této skupiny patří hlavně senioři, ale i matky samoživitelky.

Potraviny může donést každý, kdo ví, že již nakoupené potraviny nespotřebuje. „Projekt Samsung Bezezbytku je založen na principu dárce – místní koordinátor – příjemce. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby. A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce,“ vysvětluje princip fungování komunitní lednice, Veronika Doubnerová, manažerka projektu.

Při výběru vhodného místa pro umístění komunitní lednice klademe důraz, aby v oblasti fungoval komunitní život. A také, aby v daném místě žili lidé, kteří budou chtít komunitní lednici plnit a zároveň lidé, kteří budou jídlo z lednice využívat. A Studio ALTA je přesně takovým místem. „Ve Studiu ALTA věříme, že umění by mělo být angažované a ne elitářské. Záleží nám na prostředí, ve kterém pracujeme a které kolem sebe budujeme. Snažíme se šířit hodnoty tolerance, různorodosti a udržitelnosti – a to vše projekt komunitní lednice naplňuje,“ říká Lucia Kašiarová, ředitelka Studia ALTA.

„Myšlence sdílení potravin věříme. Trápí nás ohromné množství vyhozených potravin a jejich nedostatek na druhé straně. A proto mám radost, že otevíráme již druhou komunitní lednici. Věřím, že si ta ve Studia ALTA najde své uživatele stejně jako ta na Kotlasce, kde jsme před měsícem otevírali první komunitní lednici v rámci našeho projektu,“ říká Zuzana Mravík Zelenická, která je zodpovědná za CSR projekty Samsungu v České republice a na Slovensku.

Další komunitní lednici z projektu Samsung Bezezbytku najdou zájemci z řad dárců i uživatelů na adrese:

  • Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7  – kavárna „Obývák“(www.studioalta.cz)
  • První komunitní lednice je od počátku května v provozu v Komunitním centru a zahradě Kotlaska – Nad Kotlaskou I., 180 00 Praha 8

„Protože se jedná o potraviny, které se budou dále konzumovat, existují pravidla, která je třeba dodržovat. Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné. Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ dodává k fungování lednice Veronika Doubnerová. Orientační seznam potravin viz níže.

* * *

Projekt Samsung Bezezbytku (www.samsungbezezbytku.cz) iniciovala a v rámci svých aktivit společenské odpovědnosti rozvíjí společnost Samsung Electronics Czech and Slovak. Projekt realizuje ve spolupráci s aliancí udržitelného podnikání BPS – Byznys pro společnost.

* * *

Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:

✓uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby

✓čerstvé ovoce

✓čerstvá zelenina

✓čerstvé pečivo

✓neotevřené pasterizované mléko

✓jogurty

✓sýry

✓neotevřené ovocné šťávy, džusy

✓čerstvá vejce (viz datum spotřeby)

✓konzervované a neotevřené potraviny

Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:

× vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje

× nepasterizované mléko

× maso

× ryby (vyjma konzervovaných ryb)

× alkohol, či potraviny, které jej obsahují