Provozovatel coworkingových center HUB VENTURES míří 26. června na burzu

Společnost HUB VENTURES a.s., největší provozovatel coworkingových center v ČR, tímto oznamuje vstup na trh START pražské burzy při nejbližším START-Day, tj. 26. června 2018. Svůj záměr vstoupit na burzu společnost oznámila již v říjnu minulého roku, kdy začaly přípravné práce na IPO. Přípravná fáze vstupu na burzu by měla být tento týden završena schválením prospektu Českou národní bankou. Společnost si na burzu jde pro nový kapitál ve výši 25 až 90 milionů korun.

Leader českého coworkingu míří na burzu

HUB VENTURES, a.s. hodlá nabídnout 26 až 66 tisíc kusů akcií při cenovém rozpětí 960 až 1 363 korun za akcii. Společnost tak očekává transakci v objemu zhruba 25 až 90 milionů korun. Mezi nové investory tak bude umístěno 11,5 až 24,8 procenta společnosti. Přesné informace o transakci budou brzy oznámeny v prezentaci společnosti, a v prospektu, který aktuálně čeká na schválení Českou národní bankou.

HUB VENTURES hodlá získané prostředky z IPO využít z jedné třetiny na splacení akcionářských půjček a ze dvou třetin na plánované akvizice a investice. V roce 2017 dosáhla společnost tržeb 41,4 milionu korun při zisku po zdanění 3,4 milionu korun. V roce 2020 plánuje firma tržby 102,7 milionu korun (nárůst 148 %) se ziskem po zdanění 11,8 milionu korun (nárůst 247 %). Rok 2020 by měl být také rokem, za který plánuje společnost vyplatit investorům první dividendy.

Nabídka akcií společnosti HUB VENTURES bude probíhat na novém trhu START pražské burzy, který je určený pro malé a střední podniky. Zasílat nákupní objednávky bude možné skrze členy burzy (obchodníky s cennými papíry a banky). Přesné datum spuštění aukce se bude odvíjet od data schválení prospektu Českou národní bankou.

Společnost začíná s oslovováním prvních investorů

„Proces přípravy na IPO je již téměř u konce. Během několika následujících dní očekáváme schválení prospektu. S ČNB aktuálně řešíme již jen drobné detaily. Pravděpodobné spuštění aukce akcií tak čekáme v první polovině příštího týdne,“ říká Zdeněk Rudolský z HUB VENTURES, který zastává funkci člena představenstva, a je zároveň hlavním představitelem firmy pro účely IPO.

„Na vstup na burzu jsme se pečlivě připravovali od října minulého roku, kdy jsme jako první společnost oznámili svůj zájem vstoupit na nový trh START. Relativně náročný několikaměsíční proces přípravy na IPO, který obnášel např. přeměnu společnosti na akciovou, navyšování kapitálu, úpravy stanov či tvorbu prospektu, je téměř za námi,“ dodal Rudolský. Podle jeho slov se nyní společnost se svými poradci zaměří na oslovování potenciálních investorů. „Již nyní dostáváme pozitivní ohlasy od investorů, kteří nás znají a chtěli by se s námi podílet na budoucím růstu.“

„Coworking je fenoménem, který roste každoročně dvouciferným tempem. HUB VENTURES je leaderem českého trhu, a jsme rádi, že jej na burzu můžeme doprovodit,“ okomentoval blížící se IPO František Bostl, ředitel poradenské společnosti STARTEEPO, která je manažerem emise. Podle jeho názoru se jedná o investici, která by mohla vhodně doplnit portfolia českých investorů.

„První START-Day 15. května jasně ukázal, že o akcie malých a středních podniků je velký zájem, a že financování přes burzu dává smysl i nově kótovaným firmám. V případě HUB VENTURES firma vstupem na burzu významně posílí své stávající postavení na trhu a otevře si nové možnosti pro expanzi,“ doplnil. Podle něj se jedná o ideální transakci, kdy budoucí investoři získají podíl ve firmě se značným růstovým potenciálem, firma získá nedluhový kapitál pro další expanzi, a burza nového emitenta se silným příběhem.

O skupině HUB VENTURES

Skupina HUB VENTURES se primárně zaměřuje na provoz coworkingových center. Pod značkou Impact Hub v Česku nabízí ve třech centrech v Praze, Brně a Ostravě sdílené pracovní prostory, ve kterých poskytuje zázemí lidem na volné noze nebo začínajícím firmám. Aktuálně je brněnský Impact Hub největším v Evropě a celosvětově druhým největším Hubem. Vedle toho Skupina provozuje rovněž konzultační společnost Hub Innovation a také aktivně působí v oblasti investic do rozvíjejících se firem a startupů.