Prabos nabídne své akcie i menším investorům

Společnost Prabos plus a.s., tradiční výrobce obuvi ze Slavičína, která v květnu úspěšně vstoupila na nový trh START pražské burzy, se rozhodla zpřístupnit své akcie i menším investorům. Firma tímto krokem reaguje na vyšší zájem o akcie ze strany retailu. Firma přistoupila na nabídku denního obchodování na RM-SYSTÉMu a zároveň se sníží na pětinu velikost lotu v aukčním systému Xetra® na pražské burze. Akcie se tak budou na trhu START obchodovat zhruba od 50 tisíc korun.

Společnost Prabos plus, a.s. vstoupila 15. května, jako jedna z prvních firem, na nový trh START pražské burzy, který je určen pro malé a střední podniky. Mezi nové investory byl umístěn zhruba 5% podíl společnosti v hodnotě více než 22 milionů korun. Prabos již v květnu oznámil, že je rozhodnut nabídnout zbývající akcie do maximální výše 15% podílu na společnosti, tj. za dalších 38 milionů korun při ceně 400 korun za akcii. Ihned po květnové aukci projevili zájem o zbývající akcie investoři z řad finančních institucí i fyzických osob. To potvrzují i domácí makléřské domy registrující časté dotazy drobných investorů ohledně možnosti investovat i v nižších částkách a obchodovat na denní bázi. Tuto možnost jim od pondělí 11. června nabídne burza RM-SYSTÉM, kde se s akciemi začne obchodovat.

„Již před vstupem na pražskou burzu jsme cítili velký zájem o akcie ze strany menších investorů, pro které byla minimální investice 250 tisíc korun příliš vysoká,“ uvedl Palát. „Potěšilo nás také, že i mnoho z nich se již s námi setkalo například v pozici zákazníka, a měli tak zájem podílet se na úspěších naší značky. Zpřístupnění akcií menším investorům vnímám jako správný krok,“ dodal. Společnost podnikla potřebné kroky i na pražské burze, kde se bude s akciemi obchodovat v aukčním systému Xetra® s menšími loty. Ty budou sníženy z 625 kusů akcií na pětinu, tj. na 125. Od kroku si všichni slibují vyšší likviditu i lepší cenotvorbu, která se u akcií Prabosu přímo nabízí.

„Předpokládáme, že o akcie Prabosu, coby předního domácího výrobce pracovní obuvi, bude mezi investory zájem,“ okomentoval krok vedoucí oddělení sales Fio banky David Lamač. Podle jeho názoru bude cena akcie reflektovat stabilní ziskové hospodaření Prabosu v předchozích letech a příslib pravidelné dividendy v letech následujících.

„U firmy jako je Prabos se nebojím tvrdit, že je vhodná nejen pro zkušené investory, ale i pro investory běžné, kteří si mohou akcie pořídit i za nižší desítky tisíc korun jako doplněk svého portfolia,“ uvedl František Bostl, ředitel poradenské společnosti STARTEEPO, která je IPO manažerem Prabosu. „V prvním kole úpisu byly akcie upsány s významným diskontem téměř 26 %. Očekávám, že si nyní cena akcie začne žít svým vlastním životem a pozvolna poroste k naší doporučené ceně 538 korun,“ doplnil.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860.  Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě. Společnost hospodařila v roce 2017 s tržbami téměř 330 milionů korun a se ziskem po zdanění přes 42 milionů korun.