Roger spouští Ověření – každý si může zdarma prověřit finanční zdraví obchodního partnera

Brno, 12. června 2018 Český fintech Roger přichází s novou službou, jejímž prostřednictvím si může každý prověřit finanční zdraví obchodních partnerů. Zdarma a na pár kliknutí tak lze například zjistit, zda je firma spolehlivým plátcem DPH, jaké má finanční výsledky, nebo jestli se nenachází v insolvenci, což je důležitým faktorem při uzavírání nových kontraktů.

S opožděným hrazením závazků se v minulém roce setkalo více než 90 % českých firem, a 20 % z nich se kvůli druhotné platební neschopnosti dostalo do těžkých finančních problémů, které v některých případech vedly až ke krachu. Roger svým klientům, což jsou nejčastěji malé a střední podniky, dokáže tyto problémy řešit zkrácením dlouhé splatnosti faktur z průměrných 58 dnů na 3. Teď však jde ještě dál a chce pomoc těmto problémům předcházet.

„Je to velmi jednoduché, a navíc to může využít každý a zdarma. Stačí zadat IČO obchodního partnera kterého chcete prověřit a e-mail, na který vám zašleme report. Hned po odeslání formuláře se vám zobrazí základní informace, jako je například pravděpodobnost finančních problémů, rizikovost odběratele, zda je firma spolehlivým plátcem DPH a další. To vše vám zároveň dorazí i do vaší e-mailové schránky, abyste měli vše po ruce,“ vysvětluje Adam Šoukal, CEO Rogeru, fungování služby.

Ověření od Rogera, jak se nová služba jmenuje, je volně dostupné na webu společnosti (https://roger.cz/overeni/) a k jeho využívání není nutné se nijak registrovat. Díky informacím, které zde uživatel získá, se může vyhnout problematickým obchodním vztahům, problémům s platbou DPH či druhotné platební neschopnosti. Živnostníci a malé firmy mají totiž často jen omezené možnosti, jak zjistit, zda jejich nový či stávající obchodní partner nemá finanční problémy, které by mohl přenést i na ně. Data pro tuto službu, pocházející z veřejně dostupných zdrojů, Roger zpracovává vlastním riskovým modelem.

„Naši klienti nás berou jako svého partnera, a tak se na nás v minulosti často obraceli s žádostí o prověření společnosti, se kterou chtějí spolupracovat. Protože měli třeba špatné zkušenosti nebo nějaká podezření, tak jednoduše nevěděli, zda do kontraktu jít nebo ne. A když jsme zjistili, že se s těmito obavami setkávají firmy často, rozhodli jsme se jim vyjít vstříc a dát komukoliv možnost za pár vteřin získat potřebné informace. Chceme dělat podnikání jednodušší,“ doplňuje Adam Šoukal.

Fintech Roger je největší systém podnikových financí ve střední a východní Evropě a už 5 let pomáhá malým a středním podnikům zkracovat dlouhé splatnosti faktur. Ty díky tomu mohou více investovat do vlastního rozvoje, nabrat více zakázek, zaplatit dříve svým dodavatelům nebo vykrýt sezónní výkyvy.

O Platební instituci Roger a.s.

Roger je český fintech startup, který je zároveň od roku 2016 jedinou P2P platformou v ČR licencovanou ČNB jako platební instituce a jako jediná v tomto roce požádala ČNB o licenci na PSD2.Společnost byla založena v roce 2013 jako Investiční aukce s.r.o. V současné době se jedná o největší systém podnikových financí ve střední a východní Evropě a zaměřuje se na financování faktur malých a středních firem za ověřenými bonitními odběrateli. Od svého založení profinancoval faktury za více než 1 mld. korun a během tohoto roku chce profinancovaný objem zdvojnásobit. Faktury jsou financovány soukromými investory a jsou draženy v aukcích a průměrná délka splatnosti faktur obchodovaných na platformě je 58 dní a průměrné zhodnocení se pohybuje kolem 5,3 % p.a.