Tieto slaví 50 let na světovém trhu

Ostrava 13. června 2018 – Společnost Tieto slaví 50leté působení na globálním trhu. Finská firma, která byla založena v roce 1968, je dnes považována za největšího severoevropského dodavatele IT služeb.

Tieto započalo svou cestu v roce 1968. Finská Union Bank tehdy založila firmu Tietotehdas, která by pro ni, její zákazníky a několik společností z lesnického průmyslu vyvinula a udržovala IT systém. Ve stejném roce vznikla společnost Enator, která se později stala základem švédské pobočky Tieta. V roce 1999 došlo ke sloučení obou podniků, kterým vzniklo současné Tieto. Česká pobočka byla založena v roce 2004. V současné chvíli zaměstnává přibližně 2500 lidí, většinu v Ostravě, přibližně stovka zaměstnanců pracuje v Brně.

Na své dlouhé cestě firma dosáhla několika významných a jedinečných milníků. V 80. letech se na její půdě uskutečnil první úspěšný GSM hovor na světě. O něco později vybudovala první internetovou banku světa, která proklestila cestu dalším inovacím v tomto sektoru. V poslední době pak došlo i na experiment s umělou inteligencí, který ve finském městě Espoo usnadnil prevenci v oblasti sociálního vyloučení ve zdravotnictví.

V rámci oslav si Tieto rok 2018 určilo jako rok pomoci druhým. Zaměřuje se na to, jak být ještě větším přínosem pro celou společnost. Do dobročinných projektů jsou zapojeni samotní zaměstnanci v lokalitách po celém světě. Celou firemní kulturou pak prostupují témata jako digitální demokracie a zvyšování digitální gramotnosti a rovnosti.

O společnosti Tieto

Tieto je největší severoevropský dodavatel IT služeb poskytující komplexní služby v oblasti IT pro soukromý i veřejný sektor a služby pro vývoj produktů v oblasti komunikace a moderních technologií. Jako důvěryhodný partner v transformaci IT pomáháme našim zákazníkům přizpůsobit jejich procesy a podnikání požadavkům trhu. V Tietu klademe velký důraz na profesionální růst a výsledky. Společnost Tieto, založená v roce 1968, se sídlem v Helsinkách a čistými tržbami 1,7 miliard eur zaměstnává na 13 000 expertů a působí ve více než 20 zemích světa. Její akcie jsou obchodovány na burze NASDAQ OMX v Helsinkách a Stockholmu.