Souboj Titanu byl dokonán, opět zvítězilo ostravské gymnázium

14. 6. 2018, Praha – 16 týmů středoškolských studentů z celé republiky se sjelo do Prahy poměřit své síly ve speciální ekonomické simulační hře JA Titan. V této unikátní hře soutěžící řídí fiktivní firmu a vzájemně si konkurují. Studenti si v tak mohli ověřit své znalosti z mikroekonomie, zdatnost v managementu, schopnost týmové práce a komunikace. Vítězem letošního ročníku soutěžní hry JA Titan se stal tým Topjefes z Gymnázia Ostrava – Hrabůvka. Soutěž uspořádala nezisková organizace Junior Achievement Czech, 12. června 2018.

Vítězné týmy soutěže JA Titan:

  1. místo: Topjefes – Gymnázium Ostrava- Hrabůvka
  2. místo: TyŠpatn – VOŠ A SPŠ Plzeň

3.místo: GYMMILA – Gymnázium Milevsko

JA Titan je ekonomická simulační hra, která umožňuje soutěžním týmům řídit fiktivní firmy a vzájemně si konkurovat při výrobě a prodeji fiktivního výrobku nazvaného „hologenerátor“. Jedno soutěžní kolo představuje 3 měsíce (čtvrtletí) běžného hospodářského roku. Během každého soutěžního kola činí týmy konkrétní manažerská rozhodnutí celkem v 6 parametrech. Stanovují cenu svého výrobku, určují, kolik produktů se bude vyrábět v následujícím období, plánují výdaje na marketing a výzkum a vývoj. Rozhodují o výši kapitálových investic do továrny a jejího vybavení. Posledním rozhodnutím je výše darů na charitativní účely. 
Pro každé soutěžní kolo má tým k dispozici dvě finanční zprávy. Tyto zprávy podávají týmu důležité informace, na jejichž základě činí 6 rozhodnutí pro další období hry. Soutěžící se učí se dělat důležitá manažerská rozhodnutí a nést za ně odpovědnost.

„V této soutěži se našemu Gymnáziu podařilo zvítězit už po třetí za sebou. Jsem na naše studenty moc pyšná. Zvláště letos sešel výjimečný ročník, protože jsme v tomto roce zvítězili celkem ve čtyřech soutěžích. Naši studenti získali 1. místo v soutěžním veletrhu JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 2018. Zajistili si tak postup do superfinále této soutěže, kde opět zvítězili. Také jsme získali první příčku ve vedlejší soutěžní kategorii O nejlepší výroční zprávu a nyní opět první místo v soutěži JA Titan. Ještě nás čeká evropské finále soutěže o nejlepší studentskou firmu roku JA Company Of The Year Competition, které se uskuteční 16. – 19. července 2018 v srbském Bělehradu,“ sdělila pedagožka Taťana Szlaurová z Gymnázia Ostrava – Hrabůvka.

Studenti v soutěži JA Titan získají jedinečnou možnost otestovat své dovednosti, které musí být opravdu komplexní. „Navíc musí mít perfektní znalosti anglického jazyka, protože celá hra je v angličtině. Pořadí jednotlivých týmů – firem software hry Titan průběžně vyhodnocuje na základě zadaných rozhodnutí. Určujícím parametrem úspěchu týmu je tzv. Index výkonu Titan,“ vysvětlil výkonný ředitel neziskové organizace Junior Achievement Czech Martin Smrž.

Soutěž JA Titan je jednou z mnoha jedinečných vzdělávacích aktivit celosvětově uznávané neziskové organizace Junior Achievement. Česká kancelář JA Czech byla založena v roce 1992 známým podnikatelem Tomášem J. Baťou. Po dobu existence české kanceláře JA Czech prošlo JA programy již 300 tisíc studentů. Jejím posláním je pomáhat mladým lidem získat praktické zkušenosti z oboru podnikání a pomoci jim k nastartování úspěšné kariéry.

www.jaczech.cz