Informační bezpečnost a fotbal k sobě mají blíž, než se zdá. Se Sophos Home budete mít na hřišti ten správný tým

Počítačová bezpečnost a fotbal spolu na první pohled nikterak nesouvisí, ale při bližším prozkoumání nalezneme překvapující podobnost. Spousta paralel mezi účinnou ochranou počítačů a fotbalovou strategií se projeví, jakmile se blíže podíváme na nejznámější fotbalová rčení:

„Standardní situace jsou vždy nebezpečné“

Každý ví, že tam hrozí nebezpečí, i přesto standardní situace stále znovu fungují. Co platí u volných přímých kopů, platí i pro phisingové útoky – hovoříme o opakovaném pokušení kliknout na odkaz, který vede na stránku s nekalou aktivitou nebo malwarem. Přístupu na nevhodné a nebezpečné stránky může zabránit například bezpečnostní software Sophos Home, který využívá rozsáhlou databázi nepovolených stránek identifikovaných bezpečnostními experty ze SophosLabs. Ochrání tak váš počítač nebo mobilní zařízení před případným napadením.

„Sázíme na řízenou ofenzívu“

Tým, jenž chce vyhrát, nemůže používat defenzivní strategii. Proaktivní průzkum zdánlivě neškodných informačních procesů představuje důležitou složku zabezpečení osobního počítače. Nejen na hřišti hraje tato predikce a ochrana významnou roli, pokud je uskutečňována v reálném čase. Ochranu proti novému a rozvíjejícímu se malwaru nebo potenciálně nechtěným aplikacím (zkráceně PUA) poskytne například technologie Sophos Home Advanced, která zabraní nakažení nejnovějšími, ale i těmi ještě neznámými hrozbami.

„V souboji o pohár není žádný zápas lehký“

„Bitva o mistrovský titul“ představuje ve sféře bezpečnosti informačních technologií každodenní realitu v podobě neustálého souboje s milióny malwarových útoků, kde se i ten nejmenší virus může proměnit v nebezpečnou bránu vedoucí k útoku. Klíčový prvek tvoří za všech okolností pevná obrana. Pro oblast bezpečnosti to znamená antivirovou ochranu v reálném čase, která odstraní viry, malware, trojské koně, červy, roboty, ransomware atd. Jedná se o nezbytnou součást jakéhokoli bezpečnostního týmu IT.

„Zásadní roli hraje pevná obrana“

Uzavření prostoru a likvidace útoku tvoří klíčovou obrannou strategii. V oblasti zabezpečení lze využít různé taktiky jako například ochranu bankovních a kreditních karet proti zachycení třetími stranami nebo keyloggerovými programy, které zaznamenávají stisky jednotlivých kláves a pořizují snímky obrazovky. Tuto víceúrovňovou ochranu s licencemi pro více zařízení nabízí například software Sophos Home Premium.

„Pokrytí na křídlech“

Při útoku je možné rozehrát míč po křídle a skvěle využít prostor k postupu vpřed. Totéž platí pro internet, neboť nabízí nepřebernou škálu možností, jak dát gól. A proto je důležité hlídat si křídla. Především rodičům může pomoci uchovat všechny aspekty rodinného života pod kontrolou software Sophos Home Premium, který pomocí jednoduchého rodičovského webového filtru zajistí, že děti mohou otevírat pouze předem stanovené internetové stránky.

„Účinná osobní obrana tvoří zásadní herní faktor“

Rozsah chyb je omezen velikostí hřiště. Na IT hřišti zajišťuje efektivní osobní obrana dohled a ochranu všech zařízení a zamezuje případné ztrátě dat. Například trvalé sledování přístupu k webové kameře a blokování pokusů o sledování stisknutých kláves nabízí software Sophos Home Premium. Tato funkce pro ochranu soukromí tvoří dokonalou defenzivní strategii.

„Vítězství je otázkou přípravy“

Dobrá příprava a pozápasová analýza jsou pro profesionální týmy i jejich zázemí nezbytné. Informační bezpečnost se od této činnosti nijak neliší – z pohledu IT se jedná o skenování a odstraňování malwaru. Například pokročilá technologie na odstraňování malwaru v rámci softwaru Sophos Home Premium vyhledává v počítači všechny možné instalace malwaru a v případě potřeby odstraní i infekce, které se mohou v systému skrývat delší dobu.

„Udržet čisté konto“

I počítačová bezpečnost si klade za cíl udržet čisté konto, o které usiluje i fotbalový tým po celých 90 minut. Zatímco hráči mají „jen“ brankáře, který se snaží udržet míč mimo branku, domácí uživatelé mohou pro ochranu svých zařízení vybírat z více možností. Například software Sophos Home nebo Sophos Home Premium umožňují chránit 3 až 10 zařízení na libovolných místech prostřednictvím jednoduchého webového rozhraní. Vyzkoušet si ověřenou ochranu pro počítače PC i Mac lze na stránkách www.sophos.com/home.