Centropol mezi 100 nejvýznamnějšími firmami v ČR

Energetická společnosti Centropol potvrdila umístěním v žebříčku Sdružení CZECH TOP 100, že dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější energetické firmy v České republice.

Praha, 18. června 2018 – Mezi stovkou nejvýznamnějších firem v České republice je stejně jako v loňském roce energetická společnost Centropol. Její obrat se oproti loňsku zvýšil a v roce 2017 přesáhl sedm miliard korun. Výsledky žebříčku, který sestavuje již 24 let Sdružení CZECH TOP 100, byly slavnostně vyhlášeny 13. června ve Španělském sále Pražského hradu.

Centropol, poskytující služby 300 tisícům odběrných míst, si dlouhodobě drží pozici jednoho z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v ČR. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent jsou obce, firemní sféra, zejména malé a střední firmy, státní a veřejná správa. Mezi významné zákazníky Centropolu patří Pražský hrad, ministerstva, kraje a krajská města, lázeňské domy a nemocnice či ZOO. Energie dodává české skautské organizaci i maloobchodním řetězcům. Na českém trhu s energiemi působí od roku 2002 a jeho majitelem a jediným akcionářem je český podnikatel Aleš Graf.

„Trh s energiemi je vystaven obrovské konkurenci. Přesto se nám daří držet naši pozici a dosahovat dobrých ekonomických výsledků. Nejdeme cestou zvyšování cen energií, ale promyšlenou a flexibilní obchodní politikou a získáváním zákazníků novými produktovými řadami a ceníky a přímou komunikací s nimi. Umístění ve stovce největších firem vnímám jako ocenění a zároveň další výzvu,“ uvedl Aleš Graf.

Žebříček 100 nejvýznamnějších firem ČR sestavuje Sdružení CZECH TOP 100 podle tržeb, dosažených firmami za uplynulý rok. Souběžně jsou publikovány žebříčky podle dalších ukazatelů – například podle zisku, produktivity práce, počtu zaměstnanců, ale i podle nárůstových ukazatelů.

O společnosti Centropol

Je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení CZECH TOP 100. V roce 2017 přesáhnul obrat společnosti Centropol sedm miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem je český podnikatel Aleš Graf. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Žebříčky CZECH TOP 100

Sdružení CZECH TOP 100 vzniklo v roce 1994 s cílem pravidelně sestavovat a zveřejňovat seznam nejvýznamnějších společností v ČR a na základě porovnávání vybraných ekonomických ukazatelů je seřazovat do uceleného žebříčku. V současné době vyhlašuje žebříčky – 100 obdivovaných firem ČR, 100 nejvýznamnějších firem ČR, TOP 10 systémových integrátorů či soutěž o Nejlepší výroční zprávy a firemní časopisy. Slavnostní vyhlášení výsledků 100 nejvýznamnějších firem ČR je spojeno se společenskou událostí.