Olympic Destroyer je zpátky – hackeři, kteří útočili na ZOH v Pchjongčchangu, cílí na evropské firmy

19. června 2018 – Odborníci ze společnosti Kaspersky Lab, kteří dlouhodobě sledují počítačovou hrozbu označenou jako Olympic Destroyer (narušila slavnostní zahájení letošních olympijských her v Pchjongčchangu ničivým síťovým červem) zjistili, že její tvůrci jsou stále aktivní. V hledáčku těchto kyberzločinců se tentokrát objevily Německo, Francie, Švýcarsko, Nizozemí, Ukrajina a Rusko. Zaměřují se především na firmy z oblasti ochrany před chemickými a biologickými hrozbami.

Olympic Destroyer je pokročilá kybernetická hrozba, která zaútočila na organizátory, dodavatele a partnery Zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Kyberzločinci ke své kybersabotážní operaci využili síťového červa. Doposud není stoprocentně jisté, kdo za útoky z února tohoto roku stál. Několik neobvyklých a sofistikovaných stop v kódu útoku, které objevila společnost Kaspersky Lab, poukazovalo na skupinu Lazarus ze Severní Koreje. O měsíc později ale společnost toto tvrzení vyvrátila, protože se jednalo o záměrně podstrčené klamné stopy, tzv. false flags, a tudíž skupina Lazarus s největší pravděpodobností nebyla původcem tohoto útoku. Nyní odborníci zjistili, že hrozba Olympic Destroyer je opět aktivní, přičemž využívá některé stejné infiltrační a průzkumné nástroje. Hackeři se tentokrát zaměřují na cíle v Evropě.

Zločinci šíří svůj malware prostřednictvím spear-phishingových dokumentů, které se nápadně podobají nebezpečným dokumentům, které použili v rámci útoků na zimní olympijské hry. Jeden ze současných podvodných dokumentů se týká „Spiez Convergence“, konference o chemicko-biologických hrozbách, kterou ve Švýcarsku organizovala firma Spiez Laboratory. Ta hrála klíčovou roli při vyšetřování útoku na dvojitého agenta Skripala v britském Salisbury. Další dokument je zaměřen na orgán ukrajinské zdravotnické a veterinární kontroly. Část objevených dokumentů také obsahuje slova v ruštině a němčině.

Účelem zákeřných dokumentů je poskytnout zločincům úplný přístup do napadených počítačů. Pro druhou fázi útoku využili zločinci open-sourcový, bezplatný balík, všeobecně známý jako Powershell Empire.

Podle dosavadní analýzy se zdá, že útočníci k hostování a ovládání malwaru zneužívají legální webové servery. Ty používají oblíbené open-sourové systémy CMS (content management system) pojmenované Joomla (v1.7.3), které vznikly v říjnu 2011. Proto se dá předpokládat, že k nabourání serverů hackeři využili velmi zastaralou verzi CMS systémů.

Na základě telemetrie Kaspersky Lab a souborů nahraných na multi-scanner služby se zdá, že se kampaň Olympic Destroyer zaměřuje na firmy v Německu, Francii, Švýcarsku, Nizozemí, Ukrajině a Rusku.

„Olympic Destroyer, který se na začátku roku svými false flags snažil oklamat odborníky na kybernetickou bezpečnost, se podílel na tom, jak nyní odborníci přistupují k označování původců útoků. V jeho případě došlo k řadě nepřesností, které se zakládaly pouze na známých částech jeho kódu. Proto by se na analýze a potlačování takovýchto hrozeb měly podílet jak soukromé společnosti, tak i vládní instituce. Věřím, že díky tomu, že budeme s ostatními sdílet naše zjištění, přispějeme k včasnému odhalení takovýchto útoků a jejich odstranění,“ říká Vitaly Kamluk, bezpečnostní odborník týmu GReAT společnosti Kaspersky Lab.

Při minulém útoku, během zimních olympijských her, začal Olympic Destroyer prozkoumávat infrastrukturu potenciálních obětí již několik měsíců před samotným zahájením epidemie. Je proto velmi pravděpodobné, že jeho autoři chystají útok s podobným scénářem, akorát jiným zacílením. Proto doporučujeme společnostem zabývajícím se chemicko-biologickými hrozbami, aby byly připravené a provedly mimořádné bezpečnostní audity.

Produkty společnosti Kaspersky Lab úspěšně detekují a blokují malware spojený s Olympic Destroyer.

Více informací o návratu hrozby Olympic Destroyer, včetně indikátorů napadení, se dozvíte na blogu Securelist.com.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.