Vaření z potravinových přebytků – známé tváře kuchtily z odpadu

Praha, 19. června 2018 – Dát potravinám druhou šanci, to je společný cíl řetězce Tesco a potravinových bank. Ty pravidelně odbírají neprodané potraviny a následně je distribuují lidem v nouzi. Jen za loňský rok darovalo Tesco takto téměř 900 tun potravin. O tom, že se nejedná o žádné zkažené potraviny, se mohli přesvědčit i novináři na pozdním obědě, kde se vařilo právě z těchto potravin.

Akci podpořily i známé tváře moderátorka Lejla Abbasová a herečka a zpěvačka Anna Slováčková. Moje blízka kamarádka je aktivním dobrovolníkem Potravinové sbírky, distribuuje přebytky, takže velmi dobře vím, jaké potraviny, které řetězce vyhazují a jak vypadají. Ve snu by vás nenapadlo, že se jedná o závadné potraviny. A to teď mluvím o těch čerstvých jako je ovoce, zelenina, maso. U těch balených, kde je třeba jen lehce poškozený obal, také ne,“ prozradila Lejla Abbasová.

Kachní pomazánka na světlém toustu, salát z restovaných brambor a pečených paprik, pastýřský koláč, rolované krůtí stehno s fazolovým ragú a mléčná rýže s mačkanými jahodami, to bylo pětichodové menu, které navařil a servíroval šéfkuchař Adam Robenek za asistence těhotné Lejly Abbasové a Aničky Slováčkové.

A obě si vaření z potravinových přebytků nemohly vynachválit. Myslím, že to může lidem otevřít oči, uvidí že i z jídel, co by normálně vyhodili do koše, jde udělat skvělé jídlo. Snažím se žít bez zbytku, plastů a odpadů navíc, tudíž je to pro mě velmi důležité, jak s čím naložím. Jídlo, které jsme vařili, mi chutnalo moc. Kuchař Adam Robenek je génius. Určitě si něco z menu, co jsme měli, uvařím i doma,“ pochvalovala si jídlo zpěvačka a herečka Anička Slováčková, která se sama zapojila do přípravy oběda.

„Minimální doba trvanlivosti neznamená, že potravina je po jejím uplynutí špatná nebo závadná, ale je to doba, po kterou dodavatel garantuje její kvalitu. U potravin prošlých v řádu dní, by měl rozhodovat selský rozum, což by mělo platit už při rozhodování, co si koupíme,” říká Adam Robenek. Svým jídlem dokázal, že i z potravinového odpadu si můžeme dopřát labužnický zážitek.

A nezůstalo jen u jídla. O nápoje připravené taktéž z potravinového odpadu se postaral oceňovaný barman z pražského baru L’Fleur Vítězslav Cirok, který se tématem zero waste dlouhodobě zabývá. Nápoje připravil ze surovin, které byly využity i v jednotlivých receptech. „Bylo úžasné vidět, jak hezké a chutné jídlo a pití může vzniknout z vyřazených potravin určených pro potravinovou banku. Zároveň jsme mohli poukázat na problematiku plýtvání a zero waste. Věřím, že i díky těmto akcím se nám podaří zvýšit povědomí o této problematice mezi širokou veřejnost,“ doplnil Cirok.

Tesco se problematice plýtvání potravinami dlouhodobě věnuje. Od roku 2013 spolupracuje s Českou federací potravinových bank a daruje potraviny bankám z více než 154 obchodů po celé republice, nejčastěji se jedná o sezonní ovoce a zeleninu, pečivo a trvanlivé potraviny. „Třetina zakoupených a vyprodukovaných potravin se vyhodí, to je situace, která nás musí všechny znepokojovat a je třeba hledat cesty a způsoby, jak plýtvání omezit. Pražská potravinová banka má více než 22 000 klientů, kteří od nás pravidelně dostávají potraviny,“ uvedla ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová.