ESET radí: Jak na dovolené ochránit svůj bankovní účet, fotky a zařízení

Praha 22. června 2018 – Už koncem příštího týdne začnou desítkám tisíc dětí a studentů v České republice letní prázdniny. Mnoho rodin si při této příležitosti plánuje dovolenou doma nebo v zahraničí. Podle Eurostatu pocestuje na zahraniční dovolenou přibližně každý pátý obyvatel Česka. I během ní chtějí mít cestovatelé a dovolenkáři přístup k internetu, v jejich zavazadlech tak pocestují i mobily, tablety a jiná technika.

„V členských zemích Evropské unie a také na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku nemusí dovolenkáři platit žádné dodatečné roamingové poplatky,“ vysvětluje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET. „I přesto se však většina z nich bude spoléhat na bezplatné Wi-Fi sítě v hotelech a kavárnách, o jejichž zabezpečení nic neví,“ dodává. Používání nezabezpečených Wi-Fi sítí může vést nejen ke ztrátě osobních údajů, ale i reálné ztrátě peněz. Infekce škodlivým kódem může zase na mobilu zablokovat všechny fotky a videa z dovolené. Podle Zubra mohou lidé na dovolené používat neznámé Wi-Fi sítě k internetovému bankovnictví, nakupování a vyřizování e-mailů. Musí však vědět, jak na to.

Bezpečnostní společnost ESET proto sestavila seznam několika užitečných rad, které pomohou lidem na dovolené zabezpečit jejich data během cest a výletů:

PŘED DOVOLENOU

  • Aktualizujte operační systém a všechny programy na zařízeních, které berete s sebou na dovolenou. Na mobil si nainstalujte aplikaci pro internetové bankovnictví od vaší banky, aplikace oblíbených sociálních sítí, e-mailu a také aplikace obchodů, pokud víte, že na nich budete chtít během dovolené nakupovat.
  • Zvažte instalaci bezpečnostní aplikace, která dokáže při ztrátě nebo krádeži lokalizovat na dálku telefon a nebo vymazat jeho obsah. Jde například o aplikaci ESET Mobile Security.
  • Na mobilu a laptopu si nastavte automatické uzamykání na PIN nebo otisk prstu, které se spustí po krátké době nečinnosti.
  • Zálohujte si obsah zařízení, která si berete na dovolenou.
  • V bance anebo na jejím webu se informujte, jakým způsobem byste měli z dovolené nahlásit jakýkoli potenciální problém s vaším účtem, ať už by šlo o neznámou transakci nebo ztrátu platební karty. Soustřeďte se především na telefonní číslo, protože banky mají obvykle pro telefonické hovory se zahraničím vyčleněnou speciální linku.
  • Na webu se informujte, před jakými internetovými podvody v dané zemi varují jiní dovolenkáři a cestovatelé.

BĚHEM DOVOLENÉ

  • Při jakémkoli podezření na neoprávněnou transakci informujte svoji banku.
  • Pokud budete používat Wi-Fi sítě, o jejichž bezpečnostním nastavení nic nevíte, používejte internetové prohlížeče jen k běžnému surfování po webech, které nevyžadují žádné přihlašovací údaje a ani jejich prostřednictvím nebudete posílat žádné údaje. Pokud je totiž Wi-Fi napadena nebo někdo sledujte data, která jsou odesílaná přes tuto síť, v podstatě všechno, co přes tyto weby odešlete dál, dokáže odchytit. Přes prohlížeče byste se proto určitě neměli přihlašovat do svého e-mailu, internetového bankovnictví, na sociální sítě, a ani byste neměli nakupovat přes různé e-shopy.
  • Pro sledování e-mailu, sociálních sítí, internetového bankovnictví a online nakupování využívejte výhradně originální mobilní aplikace. Tyto aplikace totiž mezi vaším mobilem a serverem těchto služeb komunikují šifrovaně a tudíž bezpečněji.
  • V hotelu a kavárně si ověřte, jak se jmenuje jejich oficiální Wi-Fi síť a připojujte se pouze k ní. Útočníci totiž často vytváří falešné sítě s podobným názvem. Pokud Wi-Fi síť podmiňuje vaše připojení k internetu aktualizací softwaru, odpojte se od ní a nepoužívejte ji. Pravděpodobně se někdo pokoušel vaše zařízení infikovat. Používejte Wi-Fi sítě se zabezpečením minimálně na úrovni WPA2. A mobilech s Androidem si úroveň zabezpečení zkontrolujete v nastaveních. V iPhonech vás operační systém sám upozorní na špatně zabezpečenou síť.
  • S laptopem je nejbezpečnější surfovat na neznámém Wi-Fi připojení s VPN, tedy virtuální privátní sítí. VPN aplikaci je však třeba nainstalovat dopředu.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Ten drží rekordní počet ocenění a díky němu může více než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy včetně mobilních a poskytuje neustálou proaktivní ochranu při minimálních systémových nárocích. ESET se stal první společností, která díky dlouhodobě vysoké úrovni ochrany získala 100 ocenění prestižního magazínu Virus Bulletin VB100. Za těmito úspěchy stojí zejména dlouhodobé investice do vývoje. Jen v České republice nalezneme tři vývojová centra a to v Praze, Jablonci nad Nisou a Brně. Společnost ESET má lokální zastoupení v Praze, celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 200 zemích světa.