Renesance kutilství v Česku? První ročník festivalu Maker Faire Prague o víkendu navštívilo přes 10 000 lidí

  •   Maker Faire Prague 2018 představil o víkendu světový trend: makeři, kutilové 21. století, zaplnili se svými atrakcemi, přednáškami a workshopy Průmyslový palác Výstaviště
  •   Spolu s vystavujícími festival navštívilo 10 500 lidí

 

  • Novinářskou cenu sympatie získalo největší vzduchové dělo na světě, které představila skupina Laborky.cz

 

MakerFaire.jpg

Praha 24. června 2018 – Kdo zavítal o víkendu s rodinou a dětmi na pražské Výstaviště, nepřestával se divit, co vše lze vymyslet, vyrobit, naprogramovat, spájet nebo vytisknout. Festival Maker Faire vyzdvihl naši bohatou tradici kutění a bastlířství a spojil ji s novým trendem tzv. hnutí makerů, celosvětovou renesancí individuálního vyrábění a tvořivosti s použitím nových trendů a technologií.

Novinářská cena pro obří vzduchový kanón

Festival Maker Faire Prague 2018 nabídl 180 tvůrčích projektů, 20 workshopů a 50 vystoupení či přednášek. Návštěvníci mohli například obdivovat skleněné parní stroje a elektronické šperky, prohlédnout si největší velkoformátovou fotografii Prahy, navštívit digitální 3D planetárium, zahrát si piškvorky proti „umělému mozku“ ze zavařovacích sklenic, provádět pokusy s potravinami v dětské chemické laboratoři a mnoho dalšího.

Každý projekt na festivalu byl unikátní a neopakovatelný, a z principu tedy nelze označit „nejlepšího makera“. Novináři, kteří se na akci akreditovali, ale mohli v anketě hlasovat v ceně o nejsympatičtější instalaci. Cenu vyhrála skupina Laborky.cz při Gymnáziu Slaný se svým obřím vzduchovým dělem. Několikametrový kanón se stal jednou z největších atrakcí, když s jeho pomocí návštěvníci po celé dva dny stříleli dýmové kroužky do zdi z papírových krabic.

Kutilové a makeři v Česku nevymřeli

Vysoké účasti určitě pomohlo nepříliš pěkné počasí, celkový počet 10 500 návštěvníků ale ukazuje, že o kreativní a tvořivé projekty pro celou rodinu je v Česku pořád zájem.  

„Měli jsme obavy, jak festival dopadne, jelikož se jednalo o první podobnou akci u nás a lidé moc nevěděli, co od ní čekat. Zájem vystavovatelů a návštěvníků a jejich pozitivní reakce nás ale ohromili. Dělají se u nás úžasné věci, jsou za nimi skvělí lidé a když se sejdou na jednom místě, je to prostě svátek lidské tvořivosti. První ročník nás přesvědčil, že je u nás velký potenciál a moc se těšíme, co přinese další ročník,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel festivalu.

Festival Maker Faire Prague 2018 vznikl s podporou PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, a všichni nekomerční makeři na něm mohou vystavovat zdarma. Makery podpořili i další partneři (BASF, Fujitsu, T-Mobile, Condrad, Horbach, Verbatim a další), a to jak svými vlastními projekty, tak cenami a dalšími aktivitami.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na sociálních sítích  Facebooku, Twitteru či Instagramu.

_______________________________________________________

O festivalu Maker Faire Prague

Maker Faire je největší světová přehlídka kreativity, inovací a důmyslnosti pro celou rodinu, která se na popud společnosti Make Media koná od roku 2006 v mnoha městech na světě. Festival Prague Maker Faire 2018, první akce tohoto druhu v České republice, se bude konat 23. a 24. června 2018 v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze pod záštitou primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové a starosty Prahy 7 Jana Čižinského.  Držitelem licence a programovým garantem festivalu je zapsaný spolek Žádná věda,  který v Česku už od roku 2012 realizuje veřejné experimenty na pomezí vědy, umění a zábavy.  Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světovým výrobcem 3D tiskáren, ve spolupráci s akademickými partnery ČVUT,  Studii Nových Médií FF UK . Festival zajišťuje agentura Taktiq Communications.