Požahání medúzou v Chorvatsku či zlomenina v Rakousku. Vyhněte se nepříjemnostem na dovolené se správným pojištěním

Praha, 25. června 2018 – Dovolenková sezóna je za rohem, pobyt u moře však není vždy jen o zábavě a relaxaci. Jako vyplývá z dat o pojistném plnění klientů největší internetové banky u nás mBank, mnoho potíží a úrazů hrozí právě v oblíbených destinacích Čechů jako je Chorvatsko či Rakousko. Odborníci z mBank radí, jak si užít vysněnou dovolenou bez starostí a díky správnému cestovnímu pojištění nejsnadněji vyřešit všechny nečekané události.

Každé léto se chorvatské moře stává také českým, loni se na Jadran vydalo bezmála 830 tisíc Čechů. Druhé místo v oblíbenosti za Chorvatskem obsadilo Slovensko, kam vyrazilo 555 tisíc českých dovolenkářů, následováno Itálií (552 tisíc). Bramborová medaile patří Rakousku (373 tisíc), přičemž oblíbeným cílem zůstává také Řecko, které loni navštívilo 265 tisíc Čechů. To vyplývá z dat Českého statistického úřadu zveřejněných letos na jaře.

Ať u moře nebo na horách, úraz či jiná nepříjemnost se může stát kdekoliv a kdykoliv. Jak vyplývá z dat plnění pojištění klientů mBank, nejvíc by si Češi měli dávat pozor v Rakousku, kde loni došlo k 11 % ze všech zahraničních pojistných událostí klientů mBank. Což nepřekvapuje vzhledem k tomu, že do země pod Alpami jezdíme hlavně za aktivním trávením volného času, ať už na lyže nebo na horské kolo. Nehody při zimních sportech tak tvořily největší část v Rakousku zaznamenaných pojistných událostí. Další nejčastější potíží, do které se Češi v sousední zemi dostali, byla odpovědnost za způsobenou škodu.

Druhou nejrizikovější destinací pro Čechy se zdá být Itálie, kde loni došlo k 9 % všech zahraničních pojistných událostí klientů mBank. Nejčastějším problémem byl zánět horních cest dýchacích, následovaný úrazy při pádu a poškozením zavazadel. V pomyslném žebříčku následují Chorvatsko (8,4 %), Řecko (5,6 %) a Španělsko (5,2 %). Zatímco v Chorvatsku a Řecku se naši dovolenkáři nejčastěji potýkali se zdravotními problémy, kupříkladu po střetu s nebezpečným mořským živočichem, ve Španělsku Češi řešili hlavně poškození zavazadel a krádeže.

Pojištení v exotice

Bez pojištění byste se rozhodně neměli vydávat do exotických zemí, a to zejména kvůli riziku onemocnění chorobami, na které náš imunitní systém není zvyklý. Z loňských dat ČSÚ kupříkladu vyplývá, že si Češi opět nacházejí cestu do Egypta (245 tisíc turistů, oproti 2015 nárůst o 111 %), další populární destinací je třeba Thajsko. Právě v této asijské zemi dle mBank došlo k celkově 7 % pojistných událostí, většina z nich spojených právě s infekčními chorobami.

Pozor na zneužití karty

Krádež či ztráta osobních dokladů v zahraničí není ničím výjimečným. Odborníci proto radí, před cestou uzavřít také pojištění proti zneužití karty respektive věcí osobní potřeby. Zloději totiž dokáží velmi nenápadně odpozorovat váš PIN kód a během chvíle vybílit váš účet. „Platební karty lidé většinou nenosí samostatně, ale spolu s dalšími důležitými osobními věcmi. V mBank proto pojištění zneužití karty kryje i ztrátu nebo odcizení dokladů, klíčů, peněženky, tašky či brýlí,“ vysvětluje produktový manažer Jan Kamenský. V jednom balíčku je přitom pojištěný také mobilní telefon či fotoaparát. To ocenil klient, kterého násilně přepadli v taxíku v Tanzanii. Díky pojištění v mBank mu byly uhrazeny poplatky za vydání nových dokladů a také nová peněženka, taška a klíče.

Cestovní pojištění a pojištění zneužití karty je k dispozici k debetním i kreditním kartám. Kryje rizika po 24 hodin 7 dní v týdnu, ať už jedete jen na malý výlet či nákupy do sousední země, anebo vyrážíte na dlouhou letní dovolenou. „Navíc mBank všem klientům, kteří si požádají o novou kreditní kartu i o cestovní pojištění, v září vrátí poplatek za pojištění za letní měsíce červen, červenec a srpen. Dovolenou si tak můžete užít naplno,“ uzavírá Kamenský. Tato akce začíná dnes a potrvá do 31. srpna tohoto roku nebo do uzavření 3000 nových cestovních pojištění.

 

O mBank:

mBank je inovátorem v oblasti internetového a mobilního bankovnictví v České republice a během deseti let se pro její služby rozhodlo již více než 650 000 klientů. V roce 2017 mBank získala 7 ocenění v soutěži Zlatá koruna, přičemž si odnesla také vítězství pro mKonto a mKonto Business v obou hlavních kategoriích, v Ceně veřejnosti a v Ceně podnikatelů. Mezi produkty mBank patří kromě osobních a spořicích účtů také kreditní karty, spotřebitelské půjčky a hypoteční úvěry. V České republice působí mBank jako organizační složka mBank S.A., která je členem skupiny Commerzbank.