Průzkum JetBrains odhaluje pracovní návyky programátorů

Praha, 25. června 2018 – Společnost JetBrains, přední tvůrce softwarových nástrojů pro profesionální vývojáře s centrálou v Praze, představila výsledky průzkumu, který pomáhá lépe porozumět a získat vhled do pracovních návyků programátorů. Zjištění mohou být nápomocná nejen pro zvýšení efektivity, ale také pro vytvoření ideálního pracovního prostředí pro programátory.  

Průzkumu s názvem Developer Ecosystem Survey 2018 se zúčastnilo šest tisíc vývojářů z celého světa, a kromě technických a profesních dat mimo jiné odhalil, jak programátoři tráví svůj volný čas. Mezi hlavní zjištění patří:

  • 64 % dotázaných vybralo JavaScript jako nejčastěji užívaný programovací jazyk,
  • většina, 62 % pracuje v operačním systému Windows,
  • více než polovina respondentů plánuje přejít od samoobslužných a lokálních cloudových řešení k velkým cloudovým poskytovatelům, jakými jsou Amazon Web Services, Google Cloud Platform a Microsoft Azure,  
  • téměř dvě třetiny programátorů (59 %) nemají problémy se spánkem, neboť spí 7 a více hodin,
  • 77 % při práci pravidelně poslouchá hudbu, ta nejoblíbenější je elektronická,
  • a 57 % dá přednost kávě a 33 % čaji.

“V České republice jsou programátoři na pracovním trhu velmi žádaní. Náš pravidelný průzkum mezi světovou komunitou programátorů nám zde pomáhá nejen lépe pochopit jejich technologické zázemí, ale také požadavky na to pracovní. Například letošní zjištění o pracovní době nám pomáhají lépe uzpůsobit pracovní podmínky a prostředí v naší kanceláří v Praze,“ říká Martina Brožová, HR manažerka ze společnosti JetBrains.

Programátoři v práci

Průzkum se zaměřuje na data, která jsou pro práci vývojáře klíčová. Z nich mimo jiné vyplývá, že nejčastěji využívanými jazyky pro programování jsou ze 64 % JavaScript (v roce 2017 to bylo 65 %) a z 51 % Java, která si mírně polepšila (47 % v roce 2017). Meziročně na své popularitě získává i jazyk Kotlin (ze 2 % v roce 2017 na 9 % v roce 2018), pocházející z dílny JetBrains, který se navíc v květnu 2017 stal jedním z oficiálních jazyků pro vývoj aplikací Android. V první desítce nechybí ani další oblíbené jazyky jako SQL, Python, PHP nebo C#.

Jedním z nejvíce využívaných nástrojů, které pro svou práci využívají softwaroví inženýři, je stejně jako loni IDE – vývojové prostředí jako například IntelliJ IDEA z dílny JetBrains. V těchto nástrojích běžně pracuje až 82 % respondentů. Druhým nejvyužívanějším prostředím jsou nástroje pro spolupráci zdrojových kódů (například GitHub nebo Bitbucket), jež využívá 77 % vývojářů. Většina respondentů také preferuje osobní nastavení pracovního prostředí, pouhých 12 % si své IDE nepřizpůsobuje.

Více než polovina dotázaných (58 %) pracuje na backendových aplikacích a necelá polovina (48 %) na frontendových. Třetí nejpočetnější skupinou programátorů (23 %) jsou vývojáři mobilních aplikací. Většina oslovených pak vyvíjí aplikace pro zařízení s operačním systémem Android (86 %), v porovnání s 48 % pro iOS.

Zajímavé je také zjištění, v jakých operačních systémech respondenti nejčastěji pracují. Nadpoloviční většina (62 %) jich pracuje v OS Windows. Na systém Unix/Linux jich je zvyklých 49 % a na macOS 44 %.

Průzkum se zaměřil i na přispívání programátorů do open-source projektů. Výsledky ukázaly, že více než polovina z nich, už alespoň jednou na takovém projektu pracovala. Pravidelně na open-source projektech pracuje necelá pětina (18 %).

Programátoři doma

Zatímco většina (64 %) dnešních programátorů preferuje práci v kancelářích, roste i počet respondentů, kteří dávají přednost práci z domova (31 %). Alternativní pracovní prostředí jako co-workingová centra a kavárny využívají 4 % programátorů.

Až 77 % vývojářů při své práci poslouchá hudbu. Programátoři, systémoví analytici, produktoví manažeři, vedoucí týmů, Quality Assurance inženýři, datoví analytici a DevOps inženýři upřednostňují (37 % všech respondentů) elektronickou hudbu. Naopak pozice jako databázoví analytici, UX/UI designéři a architekti preferují rock a pracovníci technické podpory, business analytici a lidé zastávající pozice jako CIO, CTO, CEO dávají přednost klasické hudbě. Třetina respondentů má ráda pop. Nejméně oblíbenými hudebními styly mezi programátory jsou punk rock a R&B.

Loňský průzkum také ukázal, že mnoho programátorů je také vášnivými hráči počítačových her. Tento rok se průzkum dotazoval, čím respondenti dobíjejí svou energii, a výsledky ukázaly, že většina z nich dává přednost kávě (57 %) před čajem (33 %).

„Pracovní rytmus programátorů je velmi specifický, a proto se jim snažíme vyjít co nejvíce vstříc. Uzpůsobili jsme tomu nejen pracovní dobu, která je velmi flexibilní, ale i naše kanceláře. Máme zde několik relaxačních zón, stoly a židle uzpůsobené každému na míru a své uživatele si našla i odpočinková místnost, které říkáme power-nap-room. Pokud je některý z našich kolegů unavený po dlouhém programování, může se kdykoliv zavřít do odhlučněné místnosti a v houpací síti si patřičně odpočinout,“ komentuje Martina Brožová, HR manažerka ve společnosti JetBrains.

Typický programátor pracuje také o víkendu

Otázky zaměřené na množství času stráveného kódováním poodhalily, kolik zbývá programátorům volného času. Největší část softwarových developerů (37 %) tráví kódováním v práci více než 32 hodin týdně. Mezi 17 a 32 hodinami týdně se pracovním kódováním zabývá 25 % dotázaných. Svým soukromým projektům nejčastěji developeři věnují 3 až 8 hodin kódování týdně. Drtivá většina (85 %) oslovených profesionálů navíc přiznává, že se aktivnímu kódování věnuje i o víkendech. Polovina dotázaných pak nejčastěji pracuje v týmech o velikosti 2 až 7 lidí, přičemž v týmech čítajících více než 21 lidí pracuje pouhých 9 %.

Průzkumu se účastnilo 76 % programátorů mezi 21 a 39 lety, přičemž 46 % z nich bylo dokonce mezi 21 a 29 lety.

Více informací z průzkumu se dozvíte na této stránce.

O společnosti JetBrains

JetBrains je přední tvůrce softwarových nástrojů pro profesionální vývojáře, které jim pomáhají při tvorbě pokročilých technologií a také pracovat rychleji, přesněji a ještě efektivněji. Společnost byla založena v roce 2000 a její centrála zůstává v Praze, s kancelářemi v Rusku, Německu a USA. Dnes je společnost JetBrains s necelými 800 zaměstnanci privátně vlastněnou, organicky rostoucí globální firmou. Produktové portfolio JetBrains čítá mnoho oceňovaných nástrojů, jako například IntelliJ IDEA, ReSharper nebo programovací jazyk Kotlin, jehož popularita neustále roste. Pro práci si vybralo produkty JetBrains 81 společností z Fortune Global 100 a používá je přes 5 milionů vývojářů po celém světě. V roce 2017 byla společnost JetBrains zvolena jedním z nejlepších zaměstnavatelů v České republice dle žebříčku AON Best Employer Pro více informací přejděte na www.jetbrains.com.

O průzkumu Developers Ecosystem Survey 2018

Online průzkum společnosti JetBrains sbíral data v průběhu dubna 2018 a zúčastnilo se jej na 6 000 programátorů z celého světa. Cílem průzkumu bylo zjistit jaké pracovní návyky mají programátoři, jaké nástroje a programovací jazyky pro svou práci využívají a jak často, a další.