Žižkov má komunitní lednici pro sdílení potravin

Projekt Samsung Bezezbytku buduje síť komunitních lednic

Praha, 26. června 2018

Projekt Samsung Bezezbytku se rozrostl o další komunitní lednici – dnes byl zahájen její provoz v Komunitním centru Žižkov (Koněvova 65a). Projekt chce pomoci minimalizovat množství vyhozených potravin a zároveň se snaží o propojení lidí v dané lokalitě – a to prostřednictvím komunitních lednic. Provoz sdílené lednice v Komunitním centru Žižkov dnes slavnostně zahájili David Gregor, místostarosta Prahy 3 a Tereza Vránková, ředitelka marketingu a PR, Samsung Electronics Czech and Slovak.

Každoročně každá z nás vyhodí do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Velké množství jídla končí v kontejnerech jednoduše proto, že zbylo a Češi pro něj nenašli další využití. Největší problém je ve velkých městech, jako je Praha. Tento problém odpadá v malých obcích do 5000 obyvatel, kde se lidé snaží zbytky použít buď na krmení zvířat, nebo ke kompostování. Nejvíce s jídlem plýtvají mladí lidé do 29 let věku, připravené pokrmy hází do koše více než polovina z nich.

Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby. A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce.

„Protože se jedná o potraviny, které se budou dále konzumovat, existují pravidla, která je třeba dodržovat. Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné. Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku. Orientační seznam potravin viz níže.

Komunitní centrum Žižkov – nový domov sdílení lednice

„Když hledáme místo pro další sdílenou lednici, díváme se, jak v dané lokalitě funguje komunitní život. Proto nás zaujalo žižkovské komunitní centrum. Jsme rádi, že jsme velmi rychle našli společnou řeč s  radnicí Prahy 3 i vedením o centra,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku. Důležité také je, aby v daném místě žili lidé, kteří budou chtít komunitní lednici plnit a zároveň lidé, kteří budou jídlo z lednice využívat.

Význam komunitní lednice z projektu Samsung Bezezbytku pro městskou část vysvětluje David Gregor, místostarosta Prahy 3: „Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili jednotlivé komunity v nejbližším okolí na Praze 3. Se záměrem, mít sdílenou lednice, už pracujeme delší dobu – včetně průzkumu na toto téma mezi obyvateli Prahy 3. Ohlas na to byl velmi pozitivní. Jsem velmi rád, že se podařilo mou myšlenku ‚To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje‘ dotáhnout do finále.“

„Myšlence sdílení potravin věříme. Trápí nás ohromné množství vyhozených potravin a jejich nedostatek na druhé straně. A proto mám radost, že otevíráme již třetí komunitní lednici. Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Tereza Vránková, ředitelka marketingu a PR, Samsung Electronics Czech and Slovak.

Klára Prokopová, zodpovědná za Komunitní centrum Žižkov, říká: „Atraktivní prostor a bezpečné prostředí Komunitního centra Žižkov nabízí smysluplné trávení volného času několika cílovým skupinám, jako jsou rodiny s dětmi a mládež v nepříznivé sociální situaci, senioři a příslušníci etnických menšin. V bohatém výběru aktivit můžete nalézt cvičení pro maminky s dětmi se zajištěným hlídáním dětí, otevřený klub pro seniory nebo nízkoprahový předškolní dětský klub a další workshopy a semináře, které jsou pravidelně obměňovány v závislosti na poptávce. Díky projektu Samsung Bezezbytku dostane komunitní život na Žižkově nový rozměr. Lidé ze Žižkova se mohou zapojit do projektu proti plýtvání potravinami a sami tak pomoci dobré věci. Jsme rádi, že je třetí komunitní lednice umístěna právě v našem komunitním centru a skvěle tak doplňuje stávající služby.“

Komunitní lednici z projektu Samsung Bezezbytku najdou zájemci z řad dárců i uživatelů na adrese:

 

  • Komunitní centrum Žižkov, Koněvova 65a, Praha 3

 

  • Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7  – kavárna „Obývák“(www.studioalta.cz)
  • První komunitní lednice je od počátku května v provozu v Komunitním centru a zahradě Kotlaska – Nad Kotlaskou I., 180 00 Praha 8

* * *

Projekt Samsung Bezezbytku (www.samsungbezezbytku.cz) iniciovala a v rámci svých aktivit společenské odpovědnosti rozvíjí společnost Samsung Electronics Czech and Slovak. Projekt realizuje ve spolupráci s aliancí udržitelného podnikání BPS – Byznys pro společnost.

* * *

Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:

✓uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby

✓čerstvé ovoce

✓čerstvá zelenina

✓čerstvé pečivo

✓neotevřené pasterizované mléko

✓jogurty

✓sýry

✓neotevřené ovocné šťávy, džusy

✓čerstvá vejce (viz datum spotřeby)

✓konzervované a neotevřené potraviny

 

Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:

× vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje

× nepasterizované mléko

× maso

× ryby (vyjma konzervovaných ryb)

× alkohol, či potraviny, které jej obsahují