Aktivita klíšťat se drží na nejvyšších stupních. Předejděte obavám s domácím testem na zjištění borélie z klíštěte

Praha 27. června 2018 – Víte, že každý rok se v Česku objeví až 4 500 případů lymské boreliózy? Ve 20 až 30 % z nich se ovšem neprojeví typické příznaky, a tak borelióza může nepozorovaně přejít do horších stádií. Včasná diagnostika je proto zvlášť důležitá. Domácí diagnostický test Veroval® na zjištění borélie přímo z klíštěte vám ušetří spoustu starostí i času.

Krajské hygienické stanice už nyní evidují stovky případů nakažení lymskou boreliózou. Tu přenášejí především klíšťata, která jsou během letních měsíců nejvíce aktivní. I přesto, že nakažených boréliemi bývá jen okolo 13 %, lidí s tímto onemocněním jsou každoročně tisíce. Při podezření na boréliovou infekci hraje v první fázi nejdůležitější roli klinické vyšetření.

„Vyšetření klíštěte, které si pacient odstranil, je novou možnou volbou pro včasnou diagnostiku,“ říká Jana Hraběová, brand manažerka společnosti HARTMANN – RICO a dodává: „Výhodou tohoto testu je, že téměř okamžitě a v domácích podmínkách získáte cennou informaci, zda je nutné pozorování a návštěva lékaře, nebo jsou vaše obavy s nejvyšší pravděpodobností zbytečné.“

Většinu z nakažených na chorobu upozorní erythema migrans – červená skvrna s bílým středem, která se může začít tvořit po několika dnech až týdnech od přisátí. Ta se postupně zvětšuje na velikost 10 až 15 centimetrů a může se objevit na různých částech těla. Typickými příznaky jsou také horečka, únava, malátnost či zvracení.

Z výsledků několika evropských a amerických studií vyplývá, že okamžité podání malé dávky antibiotik ihned po odstranění klíštěte zabrání dalšímu rozvoji onemocnění. I proto je domácí test velkým přínosem – jistotu, zda se na vás přisálo nakažené klíště, totiž dodá za pouhých 10 minut. Rozhodnutí, zda se vydat k lékaři, nebo nevydat, je tak rázem jednodušší.

5 důvodů pro test Veroval® Borélie z klíštěte

  1. Test se provádí ze samotného klíštěte, nikoli ze vzorku krve člověka.
  2. Diagnostická metoda je vhodná pro všechny věkové kategorie, tedy i děti.
  3. Už doma zjistíte, zda je nutná návštěva lékaře, nebo jsou obavy zbytečné.
  4. Proti lymské borelióze dosud neexistuje dostupné očkování.
  5. Rychlost výsledku – platí, že čím déle je klíště přisáté, tím vyšší je pravděpodobnost onemocnění.

Každý domácí test obsahuje návod s podrobnými instrukcemi, které vás testováním provedou krok po kroku. Můžete se navíc podívat na instruktážní videa ke všem nabízeným testům, která naleznete na webu www.veroval.cz či na Youtube kanálu společnosti HARTMANN – RICO. Domácí test Veroval® Borélie z klíštěte je volně dostupný v lékárnách a prodejnách zdravotnických potřeb nebo na www.lekarnahartmann.cz – nyní za akční cenu 99 Kč.

Společnost HARTMANN – RICO

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků
a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v Heidenheimu
v Německu. Více než 20 let působí HARTMANN – RICO také na území Slovenska se sídlem v Bratislavě.
HARTMANN – RICO zaměstnává celkově více než 1 650 zaměstnanců.