Žlutá kola ofo se tento rok v ulicích Prahy neobjeví

Bikesharingová služba ofo nebude tento rok v Praze dostupná. K plnému spuštění dojde až během roku 2019. Důvodem odloženého startu je zejména skutečnost, že proces přijímání pravidel pro bikesharing trval v Praze déle, než vedení společnosti předpokládalo. Vedle diskusí o regulaci, které se odehrávaly na vysoké politické úrovni, je ofo také zapojeno do jednání s jednotlivými městskými částmi.

2018-06-27 10_55_08-Station-free Bike Sharing _ ofo.png

“Během posledních měsíců jsme vyjednávali s jednotlivými městskými částmi. Byli jsme potěšeni jejich zájmem o sdílená kola. Start služby tohoto typu na území města velkého jako Praha není jednoduchý. Chceme se na něj dobře připravit, a proto projekt spustíme v plném rozsahu až příští rok,” vysvětluje Kacper Winiarczyk, šéf ofo pro střední a východní Evropu.

Lidé se se žlutými koly ofo mohli setkávat v ulicích Prahy 7 během loňského podzimu. V rámci pilotního projektu zde měli uživatelé k dispozici 300 kol. Čeští uživatelé uskutečnili téměř 25 000 jízd a dokázali, že v Praze je po bikesharingové službě velká poptávka.

V Evropě se mohou zákazníci svézt na žlutých kolech ofo například ve Vídni, Berlíně, Paříži nebo Londýně. Před spuštěním služby v dalších městech bude společnost upevňovat svou pozici v těchto metropolích.

O společnosti ofo

ofo bylo založeno v roce 2014. Od té doby spojilo přes 10 milionů kol s 200 miliony uživatelů po celém světě. Vytváří 25 milionů transakcí denně a celkově poskytlo více než 4 miliardy jízd.

Uživatelé jen od dubna do června 2017 celkově najezdili přes 1.2 miliardy kilometrů, ušetřili 84 milionů litrů paliva a 256 tisíc tun oxidu uhličitého.

ofo se v dubnu 2017 spojilo s Rozvojovým programem Organizace spojených národů, aby dosáhlo Globálních udržitelných cílů a v srpnu 2017 uzavřelo partnerství s Nadací Clary Lionel, za níž stojí Rihanna. Společně s ní ofo usiluje o zlepšení života dívek v Malawi tím, že jim poskytuje darem kola, která potřebují pro bezpečnou cestu do školy.

ofo v červenci loňského roku získalo 700 milionů dolarů v investici, na níž se podílela Alibaba, Hony Capital a CITIC Private Equity.