Obuv Prabos obstála v extrémních podmínkách a získala ochrannou známku Masarykovy univerzity Testováno v Antarktidě

Firma Prabos, která u nás patří mezi největší výrobce pracovní obuvi, získala prestižní ocenění. Testovaný model obstál v extrémních podmínkách na České vědecké stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě a má právo užívat ochrannou známkou Masarykovy univerzity Testováno v Antarktidě.

Společnost Prabos, která se zaměřuje především na pracovní a vojenskou obuv, nechala testovat svůj model S50862 PREDÁTOR GTX na České vědecké stanici J. G. Mendela v Antarktidě od letošního ledna do března. 17členný tým vědecké expedice musel čelit extrémně náročným podmínkám. Účastníci absolvovali četná brodění v rozvodněných ledových potocích nebo výstupy na hory a ledovce. V tomto období panoval velmi silný vítr, hustě sněžilo a teploty se pohybovaly v rozmezí 15 až -15 °C.

„Ne vždy jde o testování ve vědeckém slova smyslu. Může jít i o prověření produktu, kdy členové vědecké expedice výrobek vyzkouší v náročném polárním prostředí. Výsledky testu následně vyhodnocuje Centrum pro transfer technologií Masarykovy univerzity, aby bylo rozhodnutí o udělení známky nezávislé na testujících. Výstupy, včetně doporučení pro výrobce, najdou spotřebitelé na speciálních webových stránkách testovanovantarktide.cz, říká business manažerka Centra pro transfer technologií Masarykovy univerzity v Brně Jana Daňková.

“Při zdolávání extrémních podmínek je jistý a bezpečný krok to nejdůležitější. Proto jsme rádi, že náš testovaný model, který byl během expedice používán velmi intenzivně, v této zátěžové zkoušce obstál,” uzavírá Jaroslav Palát, předseda představenstva společnosti Prabos.

Firma Prabos vstoupila letos v květnu na trh Start, který byl založený Burzou cenných papírů Praha. Investory láká především na vysokou dividendu a atraktivní ocenění. Současně firma působí také na české burze RM-Systém, kde akcie firmy za týden vzrostly o 8 %.

Začátkem července potom plánuje společnost Prabos otevřít v ukrajinském městě Ilarionovo poblíž Dněpropetrovsku novou šicí dílnu. Důvodem je zvyšující se počet zakázek a nedostatek kvalifikované pracovní síly u nás. Na Ukrajině budou šičky vyrábět pouze svršky obuvi.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s.

Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě.

Dle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma v roce 2017 tržeb přesahujících 330 milionů korun a zisku 42,5 milionu korun po zdanění, který meziročně vzrostl o 56 %.