Sektor elektronických komunikací a ICT vítá změnu zákona o urychlení výstavby

Dne 29. 6. 2018 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky změnu zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Asociace sdružující subjekty podnikající v elektronických komunikacích a ICT tuto změnu uvítaly.

Změna zákona předložená skupinou poslanců, pod vedením poslance Martina Kolovratníka, snižuje byrokracii spojenou s výstavbou podzemních sítí elektronických komunikací a zkracuje tak dobu potřebnou pro získání nezbytných povolení ke stavbě sítě a jejímu užívání.

„Navrženou změnu zákona považujeme za výrazný krok správným směrem“, uvedl prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), Jiří Šuchman. „Zrychlení výstavby vysokorychlostních sítí elektronických komunikací je totiž nezbytným předpokladem pro digitalizaci veřejné i soukromé sféry a zachování konkurenceschopnosti České republiky do budoucna. Dává to naději, že se najde takováto široká politická shoda i nad dalšími nezbytnými úpravami legislativy pro rozvoj digitálních služeb,“ dodává ke změně zákona předseda představenstva ICT UNIE, Zdeněk Zajíček.

Změna zákona byla podrobena podrobné diskusi, na které se aktivně účastnila i Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK), která oceňuje zejména pragmatický přístup předkladatelů novely a odbornost s jakou bylo projednávání změny zákona vedeno.