Prohloubena spolupráce mezi Policií ČR a VŠCHT Praha v oblasti analýzy pachových stop

V Praze 3. 7. 2018, Dodatek k memorandu o spolupráci v úterý 3. července podepsali policejní prezident Tomáš Tuhý a rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch. Spolupráce navazuje na úspěšně řešený projekt z programu Bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra. Cílem pokračujícího výzkumu je sestavení pachové signatury a její digitalizace, následně aplikace v kriminalistice a vývoj mobilního zařízení umožňující odběr pachových stop.

Rozšíření uzavřeného memoranda mezi Policií ČR a VŠCHT Praha klade důraz na prohloubení odborné gesce Policie ČR při řešení vědecko-výzkumných projektů spojených s detekcí výbušnin používaných teroristy, na analýzu padělků léčiv, na profilování drog a především na originální výzkumy související s přístrojovou individuální identifikací pachatelů na základě jejich pachové stopy a skupinovou identifikací tj. např. rozpoznání pohlaví, věku atp. podle chemické analýzy pachového vzorku. V neposlední řadě je významným cílem tohoto výzkumu digitalizace individuálních pachových signatur, což umožní vytváření jejich databází. „Tímto výzkumem se dostáváme na evropskou špičku. Metoda pachové identifikace přispívá k objasnění i té nejzávažnější trestné činnosti“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Tyto nové forenzní techniky, které mohou přinést revoluci v práci orgánů činných v trestním řízení, podobně jako kdysi daktyloskopie, vyžadují velmi detailní chemickou analýzu a především hluboké porozumění chemie pachových vzorků,“ doplnil rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch. S výzkumem se pojí i další dílčí projekty, jako je vývoj mobilního zařízení pro odběr pachových vzorků v terénu, databázové systémy použitelné v mezinárodním kontextu a samozřejmě i vybudování software pro počítačovou identifikaci jedince.

Neméně významným cílem vzájemné spolupráce mezi VŠCHT a Policií ČR bude i udržitelnost projektů souvisejících s analýzou pachových stop a implementace vědecko-výzkumných poznatků do policejní praxe a to nejenom v ČR ale celosvětově. Toto memorandum se vztahuje také na vzájemnou spolupráci v oblasti propagace, školení a vzdělávání policistů ČR.