Při natáčení Úsměvů smutných mužů vládla tvrdá prohibice

Již 12. července na plátna kin vstupuje nový český film s hvězdným hereckým obsazením a skvělým příběhem podle románové předlohy spisovatele Jaroslava Formánka o cestě ze závislosti na alkoholu.  

Karlovy Vary, 5. července 2018 – V Karlových Varech se sešli tvůrci nového českého filmu Úsměvy smutných mužů. Představili syrovou tragikomedii o osudech čtyř chlapíků bojujících proti závislosti na alkoholu. Josef Formánek a jeho „parta alkoholiků“ v čele s Davidem Švehlíkem a Jaroslavem Duškem upoutali mimořádnou pozornost návštěvníků hotelu Thermal. Živo bylo nejdříve na tiskové konferenci a poté na večírku, kde se připíjelo na zdar tohoto pozoruhodného snímku.

Na večírku nebyl alkohol zapovězen, po dobu natáčení ale platila tvrdá prohibice. „Natáčeli jsme v autentickém prostředí protialkoholické léčebny s lidmi, kteří se závislostí svádějí tvrdý boj. Ještě před první klapkou jsme si řekli, že i pro nás je alkohol tabu,“ zdůrazňuje režisér a producent filmu Dan Svátek, který ke spolupráci přizval i sopranistku Lenku Graf. Lenka ve svém filmovém debutu ztvárňuje umělkyni, do jejíhož partnerského vztahu vstoupil démon alkoholu zvláště dramaticky. „Osobní zkušenost s alkoholismem naštěstí nemám, nesmírně si ale vážím všech, kteří s alkoholem dokázali úspěšně bojovat. Smekám tedy i před Josefem Formánkem. Zároveň jemu i Danovi Svátkovi děkuji za tuto mimořádnou příležitost,“ prozradila Lenka Graf.

Společně s tvůrci posvětili cestu Úsměvům smutných mužů na plátna kin i zástupci generálního partnera, společnosti Centropol. „Jsme ctitelé Formánkových knih, milujeme dobré filmy a náš ústecký kraj, který hraje ve filmu důležitou roli. Nabídnout pomoc filmu, to, byla pro nás jasná výzva,“ svěřuje se Aleš Graf, majitel společnosti, která je předním dodavatelem plynu a elektřiny.

Divákům se opojně hořká komedie představí 9. července ve Zlíně, 10. července v Ústí nad Labem a o den později v Praze. Od 12. července se film objeví ve stovkách kin po celé republice.