Malá česká firma vytvořila druhou největší síť meteorologických radarů v Evropě

Úterý 10.7.2018, Praha – Česká meteorologická firma Meteopress slaví úspěch. S maďarskou partnerskou firmou Idokep.hu spustili svůj dvacátý meteoradar v Plzni, a vytvořili tak druhou největší síť meteorologických radarů v Evropě.

“Myslím, že se nám podařilo něco opravdu unikátního. Dvacet radarů má třeba i německý státní meteorologický ústavu Deutscher Wetterdienst. My ale nejsme ani na 1 % jejich rozpočtu a počtu lidí,” neskrývá své nadšení ředitel Meteopressu Michal Najman.

Druhá v Evropě je síť nejen co se počtu radarů týče, ale i pokrytým územím. Bouřkové pokrytí má celých 704 602 km². Každé místo navíc pokrývají minimálně tři radary. Na drobné srážky je pokrytí 278 000 km².

“Plzeňský radar není unikátní jen jubilejním dvacátým pořadím. Důležitý je pro nás hlavně fakt, že jsme pokryli celou západní část republiky, které doteď kvalitní pokrytí chybělo. Nový radar je navíc taky citlivější, a lépe tak rozpozná drobné srážky,” vysvětluje Michal Najman.

Meteopress a Idokep.hu, tvořící skupinu Meteosense, začali s budováním radarové sítě už v roce 2012, kdy společně vyrobili svůj vlastní srážkový radar. Ten umístili u Balatonu. Jen za poslední dva roky pak spustili v Česku a na Slovensku celkem deset radarů.

Dvacátým radarem Meteopress nekončí. Dvěma radary se chystá pokrýt sever Slovenska. Další radar přibude v rámci spolupráce s rakouským meteorologickým ústavem ZAMG v Horním Rakousku. Pozornost chce Meteopress zaměřit i na Balkánský poloostrov, který radary téměř není pokrytý. Jako první se chystá umístění radaru na mezinárodním letišti v chorvatském Zadaru.

Aktuální snímky z našich meteoradarů najdete na www.meteopress.cz/radar.

ODKAZY

Video z instalace 20. radaru sítě Meteosense

https://youtu.be/qzI0X2mJc-Y

Bouřky na západě ČR 5. 7. 2018 zaznamenané plzeňským radarem (a dalšími v kompozitu) https://youtu.be/04MpEHQc_fY

Články o stavbě a důvodech stavby radarové sítě:

http://bit.ly/mp-druzi-v-evrope

https://medium.com/pocasi/jak-jsme-se-stali-druz%C3%AD-v-evropě-fa558c2cad32

http://bit.ly/mp-budovani-site

https://medium.com/pocasi/může-malá-firma-vybudovat-velkou-radarovou-s%C3%ADť-f3b721569b36