MONETA Money Bank úspěšně přestěhovala své datové centrum

Praha 17. července 2018 – Po rok trvající důkladné přípravě dokončila MONETA Money Bank náročný proces stěhování datového centra ze své centrály v pražské Vyskočilově ulici. Všechny její primární servery jsou nyní bezpečně a spolehlivě provozovány v nezávislém datovém centru TTC DC2 v Praze 10, které je největším a nejmodernějším zařízením tohoto typu ve střední a východní Evropě. Tímto krokem banka získává především větší flexibilitu v oblasti informačních technologií a ve srovnání s předchozím stavem ušetří více než polovinu nákladů na provoz datového centra i na elektřinu potřebnou pro jeho napájení. Servery pohání energie z obnovitelných zdrojů, čímž banka v souladu se svou strategií udržitelného rozvoje aktivně snižuje uhlíkovou stopu. MONETA Money Bank je s milionem klientů, více než 200 poboček a 650 bankomaty čtvrtým největším finančním ústavem v zemi.

Projekt přesunu datového centra MONETA Money Bank začal na jaře loňského roku. „Pro koordinaci akce jsme si vybrali poradenskou společnost Deloitte. Ve spolupráci s ní jsme nejdříve museli najít nejvhodnější způsob, jak celou složitou akci správně naplánovat a provést, a vybrat spolehlivé partnery napříč různými obory. Díky vysoké profesionalitě všech zúčastněných vše proběhlo naprosto hladce. Úspěšné přestěhování datového centra nám pomůže v dalším posílení naší pozice digitálního šampiona na českém bankovním trhu,“ uvedl Vladimír Klein, Chief Information Officer MONETA Money Bank.

Fyzické přemístění serverů a dalšího IT vybavení se uskutečnilo v červnu a červenci tohoto roku. Pokaždé banka přestěhovala více než sto komponent, například servery a síťové boxy, telefonní ústřednu, diskové pole nebo páskovou knihovnu. Součástí projektu byla rovněž optimalizace a modernizace souvisejícího IT vybavení, což přispělo ke snížení počtu serverových skříní a zabrané plochy o 70 %.

Díky metodice Deloitte, která zahrnuje celý proces výběru poskytovatele, přípravu smlouvy i vlastní migraci, se podařilo dosáhnout velmi výrazného snížení nákladů na zajištění provozu datového centra a zároveň zvýšit jeho kvalitu, bezpečnost a flexibilitu,“ řekl Josef Dušek, Senior Manager z týmu IT infrastruktury a datacenter Deloitte.

Datové centrum TTC TELEPORT DC2 splňuje nejpřísnější kritéria pro výstavbu a provoz datových center a má certifikaci od Uptime Institute, LLC. na úroveň TIER III. Je vybudované v souladu s nadstandardním technologickým designem (například chladící systém, napájecí systém, přístupový systém, požární systém, kamerový systém či bezpečnostní systém). Jako jediné datové centrum v České republice provozuje TTC DC2 automatickou vysokonapěťovou (VN) rozpínací stanici s dedikovanými přívodními kabely z transformoven PREdistribuce, na které není připojen žádný jiný odběratel elektrické energie. Toto řešení má v Praze spolu s TTC DC2 pouze Pražský hrad a Česká televize. Klíčovou výhodou datového centra TTC TELEPORT je neutralita a nezávislost na operátorech a poskytovatelích internetových, datových i jiných telekomunikačních služeb, tzv. Carrier Neutral.