Zaměstnanci preferují benefity podporující fyzickou i duševní kondici

PRAHA, Česká republika — 17. července 2018 Se stále větší popularitou se ve firmách setkávají benefity orientované na zdravý životní styl. Nejde přitom jen o relativně rozšířené možnosti fitness, jógy či zdravého stravování, ale i celou řadu nadstandardních zdravotních vyšetření. V SAP Services například roste zájem o vyšetření mateřských znamének pomocí dermatoskopu, preventivní prohlídky či masáže. Díky dostupnosti moderního fitness centra s trenéry přímo v budově firmy aktivní zaměstnanci také měsíčně ušetří až tisíce korun za vstupné do sportovních center a hodiny času, který by jinak museli strávit dojížděním.

Fitness centrum Sparring Point v pražském centru Metronom, které mají bezplatně k dispozici zaměstnanci společností SAP Concur, SAP Ariba a SAP Services, má otevřeno 6 dní v týdnu a zaregistrovány jsou v něm více než dvě třetiny všech zaměstnanců. Ti jej nejvíce navštěvují ráno, v poledne a večer. Denně do něj celkem zavítá přes 100 lidí, a to bez započítání oblíbených skupinových lekcí. Nejpopulárnější jsou mezi zaměstnanci zejména jóga, pilates a tanec. V létě se pořádají lekce i venku, například společné běhání v nedalekém Prokopském údolí. Nejvyhledávanější doplňkovou aktivitou fitness centra jsou masáže, kdy je možné se v průběhu dne nechat zdarma namasírovat.

„Na naše fitness centrum jsme velmi pyšní, je součástí kvalitní péče o zdraví zaměstnanců. Pro zaměstnavatele i zaměstnance je tento nadstandardní benefit k nezaplacení. Podporuje nejen dobrou fyzickou a duševní kondici kolegů, ale také přispívá k neformálnímu setkávání, rozvoji vztahů na pracovišti a stmelování kolektivu,“ přibližuje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services.

Všichni zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci mají také volný přístup k Programu podpory zaměstnanců (EAP). Jedná se o odborné poradenství, které pomáhá vypořádat se s obtížnými situacemi v osobním a pracovním životě. Vědecké studie potvrzují, že dva ze tří lidí, kteří používali takové poradenství, spí lépe, mnoho z nich je až pětkrát šťastnější a 88 % je schopných provést pozitivní změny ve svém životě.

„Kromě pravidelných programů a benefitů zaměřených na zdraví zaměstnanců pořádáme ve spolupráci s Oborovou zdravotní pojišťovnou jedenkrát ročně i Den zdraví. V rámci něj mohou naši zaměstnanci navštívit řadu praktických workshopů, individuálních sezení, interaktivních ukázek a zdravotních vyšetření,“ říká Iveta Chválová.

Na letošním Dni zdraví se s velkým úspěchem setkala například přednáška Markéty Gabzdyl Tiché, poradkyně pro osobní růst s více než desetiletou praxí ve stresovém managementu a technikách pohody. Hovořila o tom, jaké jsou bio-psycho-socio-duchovní pilíře zdravého životního stylu, jak se cítit svěží, šťastnější a jak celkově zlepšovat kvalitu svého života. Zaměstnanci mohli také navštívit interaktivní výstavu potravin a nápojů, kde se mohli dozvědět, jak číst etikety na potravinách či jak porozumět nutričním hodnotám. K dispozici byla i diagnostika těla zahrnující řadu analýz, testů a doporučení zaměřených například na poměr tuku vůči slabé svalové tkáni, procento vody v těle, BMR či BMI. Zájemci také dostali doporučení týkající se rychlosti metabolismu a minimálního kalorického příjmu.

Pozornost zaměstnanců přitáhl i workshop o ergonomii zaměřený na negativní vlivy dlouhodobého sezení, které může způsobit únavu, srdeční onemocnění či fyzická zranění. Mezi doporučení patří každou hodinu 5–20 minut stát, což lze v SAP Services snadno splnit díky výškově nastavitelným stolům. Terapeuti během workshopu také poskytovali masáže krku a ramen a ukazovali speciální cvičení pro minimalizaci bolesti krčních svalů.

Navštivte SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP (NYSE: SAP), lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem, pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. SAP umožňuje lidem a organizacím efektivnější spolupráci a využití podnikových informací bez ohledu na to, zda je využíván pracovníky v kancelářích nebo členy představenstva, na skladě nebo v prodejně, na klasických počítačích nebo mobilních zařízeních. Díky tomu jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají zhruba 388 000 zákazníků v dosahování vyšších zisků, v udržitelném růstu a v přizpůsobování se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy. Součástí SAP v České republice je také SAP Services, SAP Ariba a Concur. Pro vice informací navštivte www.sap.com.