Design elektroniky hraje pro české zákazníky čím dál větší roli

Ačkoli velká skupina českých zákazníků klade při výběru elektroniky primární důraz čistě na poměr užitných vlastností a aktuální ceny, čím dál více lidí vnímá jako další klíčovou vlastnost design. A to i v takových kategoriích, jako jsou například televizory, u kterých není principiálně možné taková designová odlišnost, jako u jiných typů výrobků.     

V některých kategoriích elektroniky najdeme v nabídce produkty, které se od sebe designem zásadně odlišují a v jiných vnímáme pouze menší rozdíly. I zde však hraje vzhled a provedení pro čím dál větší počet zákazníků jednu z hlavních rolí při výběru.

Audio technika – tradiční a minimalistický design

V téhle oblasti je patrný dlouhodobě odlišný pohled mužů a žen. Situace se pomalu mění, nicméně řada mužů si stále potrpí na tradičním designu audio komponentů, který pro ně ve spojení se značkou znamená symbol kvalitního zvuku. Návrat k tradici demonstruje například návrat gramofonů, jež představují výrazný a nepřehlédnutelný designový prvek. Ženy by naopak zpravidla rády, aby byl prostor jejich obydlí kvalitně ozvučen, ale reprosoustavy ani další části nebyly ideálně vůbec vidět. Zkrátka, muž je nadšen tradičními dřevěnými bednami a žena v nich vidí především plochu, ze které bude potřeba utírat prach, nebo kam by se dala umístit dekorace. Poslední nápad je samozřejmě pro muže nepřijatelný,“ říká Martin Pokora, produktový manažer značky Elac.

Někteří výrobci se drží či vracejí u svých produktů k retro stylu, jiní se zaměřují na moderní minimalistický design. Oba směry si nacházejí své zákazníky. Ukázkou toho, jak se tradiční design audio zařízení přizpůsobuje požadavkům moderní doby, je například každoroční výstava Audio Video Show, která shromažďuje velké množství výrobců a prodejců audio techniky na jedno místo.

Cestu, která je většinou, vyjma zapřisáhlých audiofilů, přijatelná pro všechny členy domácnosti, ukazuje již řadu let světu Bose, výrobce známý tím, že dokáže vměstnat velký zvuk do malých reproduktorů. Jeho zařízení se zároveň přizpůsobují trendům moderní doby, co se týká streamingu hudby z internetu nebo bezdrátového rozvodu hudby po celém domě s využitím Wi-Fi. Například malé a cenově atraktivní kompaktní systémy Bose SoundTouch zaujmou minimalistickým designem a užitnými vlastnostmi muže i ženy a zprostředkují zvukovou kulisu, za kterou se nemusí stydět žádná domácnost.

Design televizorů dělají podstavce a možnost individualizace

Co lze vymyslet na designu televizorů? Tuhle otázku jste si možná již také položili, když jste vybírali nový přístroj nebo jste procházeli obchodem s elektronikou. Samozřejmě, televize musí zkrátka vycházet z obrazovky obklopené tenkým rámečkem. Zde hrají roli drobné nuance použitých materiálů a provedení. Výraznými designovými prvky jsou pak podstavce z netradičních materiálů a zajímavých tvarů. Ukázkové příklady toho, jak lze televizi zasadit a přizpůsobit individuálnímu interiéru, nabízí německý výrobce Loewe. Zajímavou možnost přizpůsobení individuální šířky stolního podstavce danému stolku nebo skříňce představil u některých modelů Panasonic.  

Co může televizor povýšit na skutečnou úroveň výrazného prvku moderní domácnosti, je floor stand, neboli podstavec určený k postavení na podlahu. S využitím odvážného řešení podstavce ze dřeva nebo kovaného ocelového profilu se tak může televizor stát jedním z centrálních designových prvků interiéru. Tuto možnost nabízí velmi málo výrobců a pravdou je, že velkou část našich zákazníků tvoří lidé, kteří chtějí televizor jiný, než mají všichni ostatní. Televizory Loewe vznikají v londýnském designovém studiu Bodo Sperlein a kromě špičkových obrazových vlastností a možnosti volby z několika podstavců mají zákazníci u mnoha modelů na výběr několik barevných provedení doplňků,“ říká Miroslav Řezník, produktový manažer značky Loewe.

Produktové tipy:

Audiosystémy Bose Soundtouch
Sada několika designově velmi povedených aktivních reproduktorů a soundbaru s vynikajícím zvukem a podporou streamingu hudby, internetových rádií i bezdrátového rozvodu v bytě nebo domě. K dostání jsou v černém a bílém barevném provedení. Pořizovat je můžete postupně po jednom, každý další snadno zakomponujete do komplexního systému. Spouštět nejoblíbenější playlisty, žánry nebo rádia můžete tlačítky na reproduktoru nebo pomocí dálkového ovládání. Komplexní možnosti pak otevře aplikace ve smartphonu, kterou mohou mít nainstalovanou všichni členové domácnosti.
Cena: od 5 290 (Bose SoundTouch 10)

Reproduktory Elac Debut 2.0
Tradiční reprosoustavy z dílny jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců Elac za velmi atraktivní cenu. Jejich sloupový předchůdce získal nejprestižnější evropské novinářské ocenění EISA v kategorii „evropské reproduktory roku“.  Základem je skříň z dřevovláknitých MDF desek s luxusní vinylovou úpravou a vnitřním vyztužením pro eliminaci nežádoucích vibrací. Řada zahrnuje sloupové, policové, efektové (určené pro montáž na zeď) a centrální reproduktory, které lze doplnit stejně designovanými subwoofery řady Debut.
Cena: od 4 000 Kč za kus (policová stereo soustava Elac Debut 2.0)

Gramofon Pioneer PL-30-K
Gramofon plní v moderním interiéru nejen úlohu přehrávače vysoce kvalitního audio záznamu, ale také designového doplňku ve stylu návratu tradice. Pioneer PL-30-K je plně automatický stereo gramofon s masivním, tlakově litým hliníkovým talířem s 5 mm silnou gumovou podložkou a lehkým rovným raménkem vybaveným systémem pro přesné vyvážení. Snímání zvuku zajišťuje vysoce výkonná MM vložka. Díky možnosti zapnutí vestavěného předzesilovače je možné připojit ho k jakémukoli výkonovému zesilovači.
Cena: od 8 900 Kč

Loewe bild 5 OLED
Televizor navržený v londýnském designovém studiu Bodo Sperlein je postaven na technologii OLED, která představuje současnou špičku v zobrazovacích technologiích. Kromě vyspělé elektroniky zajišťující zpracování obrazu a vestavěného soundbaru pro výraznou a mohutnou zvukovou kulisu nabízí velké množství designových variant. První z nich je možnost volby barvy audio tkaniny překrývající audio část a druhou je nabídka speciálně designovaných podstavců zahrnující mimo jiné podlahovou variantu vyrobenou z reálného dřeva v několika barevných provedeních. Nabídka zahrnuje modely s úhlopříčkou 55“ (140 cm) a 65“ (164 cm).
Cena: od 99 000 v úhlopříčce 55″

Panasonic TX-55FX700E
Chytrý 55″ 4K LED televizor Panasonic TX-55FX700E sází na flexibilní podstavec, který nabízí několik možností, jak jednoduše proměnit vzhled televizoru či přizpůsobit jeho umístění konkrétní skříňce nebo stolku. Po stránce obrazové kvality čerpá při digitální úpravě obrazu z technologií využívaných v profesionálních hollywoodských studiích a klíčovou letošní novinkou je také nasazení HDR s posilněným kontrastem a jasem s využitím technologií Adaptive Backlight Dimming Plus a Auto Brightness Enhancer. Díky velkému počtu zón lokálního stmívání dokáže obrazovka televizoru ztvárnit jemné detaily, které by jinak zanikly.
Cena: od 25 990 Kč