Hrozí lidstvu vzpoura strojů? Světoví experti se v Praze budou zabývat bezpečností samostatně uvažující umělé inteligence

Česká metropole se 22. až 25. srpna 2018 stane dějištěm Human-Level AI Conference, největší konference o tzv. obecné umělé inteligenci na světě. Pořadatelé akce ze společnosti GoodAI dnes nastínili program, jehož důležitou součástí je otázka bezpečnosti.

Praha 26. července 2018 – Máme se obávat humanoidní umělé inteligence, která bude schopna samostatného uvažování a řešení problémů? Nebo jde o pouhý sen, kterého se lidstvu nikdy nepodaří dosáhnout? Bude tzv. human-level AI neboli obecná umělá inteligence dostatečně zabezpečena proti zneužití? Proč by měly jednotlivé vlády a soukromé společnosti investovat do vývoje této nové inteligentní technologie? Na tyto a další otázky se budou snažit odpovědět přední světové kapacity na umělou inteligenci během Human-Level AI Conference, která se uskuteční 22. až 25. srpna 2018 na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického v Praze, v Národní technické knihovně a v Divadle Hybernia.

Prezentace největších světových odborníků v programu pro veřejnost

Do české metropole při této příležitosti zavítají nejznámější experti na AI, včetně Bena Goertzela ze společnosti Hanson Robotics, která vyvinula humanoidního robota z neuvěřitelně lidskou mimkou známého pod jménem Sofie, či Iriny Higgins ze společnosti DeepMind, jež se podílela na vývoji rozpoznávání řeči ve společnosti Google Research. Na Human-Level AI Conference vystoupí také Ryota Kanai, generální ředitel společnosti Araya, jež se zabývá vytvářením umělého vědomí, a profesor Kenneth O. Stanley z University of Central Florida, jehož společnost Geometric Intelligence odkoupil Uber, aby mu pomohla v naplňování svých vizí.

Konference Human-Level AI je rozdělena na část určenou široké veřejnosti v pátek 24. srpna a sobotu 25. srpna, která se bude zabývat budoucností umělé inteligence a nabídne mimo výše zmíněných také řečníky ze společností Facebook AI Research, Google DeepMind, Microsoft a dalších. Část pro odborníky od 22. srpna do 24. srpna spojuje dosavadní tři samostatné konference: AGI (Conference Series on Artificial General Intelligence), BICA (Biologically Inspired Cognitive Architectures) a NeSy (Workshop Series on Neural-Symbolic Learning and Reasoning).

Jak docílit toho, aby AI byla pro lidi dobrá?

Pořadatelé konference Human-Level AI ze společnosti GoodAI, která se v České republice zabývá výzkumem a vývojem obecné a aplikovane umělé inteligence, dnes při besedě s novináři nastínili  jednu z hlavních sporných otázek vývoje umělé inteligence – bezpečnost. „Inteligence a hodnotový systém jsou dvě zcela nezávislé věci,“ řekl Jan Romportl, host konference Human-Level AI z české společnosti AI Startup Incubator. „Obecná umělá inteligence nebude omezená biologickou daností lidského těla a nemůžeme garantovat, že bude k lidem přátelská. Přesto bychom toto riziko měli podstoupit, protože je to pro lidstvo možná jediný způsob, jak vyřešit globální existenční problémy.“  Jak jsme od vytvoření této obecné umělé inteligence daleko? „Věřím, že je to otázka jednotek až desítek let před námi,“ uvedl Marek Rosa, ředitel společnosti Good AI. Na konferenci vystoupí finalisté světové soutěže General AI Challenge o nejlepší esej na téma zabezpečení umělé inteligence, ale také kapacity, jakými je programová ředitelka elitní americké Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) Hava Siegelmann nebo ředitel a zakladatel nového centra pro AI a robotiku Spojených národů (UNCRI) Irakli Beridze.

Podrobnosti o programu, řečnících a registrační formuláře na konferenci naleznete na webu www.hlai-conf.org.