Lancia Kappa po prezidentu Václavu Havlovi má nového majitele

Soukromý vůz Václava Havla mění vlastníka po dvanácti letech, kdy byl ve sbírce zakladatele AAA AUTO

Praha, 30. července 2018 – Tmavě modrou Lancii Kappa koupil Václav Havel den před svatbou s herečkou Dagmar Veškrnovou. Za devět let s Lancií najezdil okolo 30ti tisíc kilometrů a v roce 2006 ji prodal tehdejšímu majiteli sítě autocenter AAA AUTO. Od té doby italský vůz nenajel prakticky nic a zůstal tak ve zcela autentickém stavu.

Současný majitel vozu a zakladatel sítě autocenter AAA AUTO Anthony Denny již před časem ukončil své aktivity v České republice. I přes vlastnictví obrovského automobilového muzea klasických aut v Austrálii se rozhodl, že vůz po prezidentu Havlovi by měl zůstat v České republice, pro kterou má jako historický artefakt mnohem větší význam. „Jsme velmi rádi, že pan Denny dal důvěru naší značce Mototechna Classic, pod jejíž hlavičkou se tento unikátní kousek v neděli prodal za 400.000 Kč,“ říká provozní ředitel AAA AUTO Petr Vaněček.

„Během prvních dnů od zveřejnění inzerátů jsme byli kontaktováni devíti vážnými zájemci různých koutů České republiky. Od chvíle, kdy se Lancia po prezidentu Havlovi objevila v naší internetové inzerci, si vůz na prohlédlo přes 2000 lidí. Vůz pochopitelně budil značnou pozornost i na pobočce v Praze, kde byl vystaven,“ doplňuje Jindřich Topol, regionální manažer výkupu AAA AUTO.

Lancia Kappa bez zajímavé historie se dnes dá sehnat v řádu nižších desetitisíců, hezké a zachovalé kusy od sta tisíc korun. „Cena vozů po slavných osobnostech, zejména těch s celosvětovým přesahem, kterým byl i prezident Václav Havel, se určuje relativně těžko. Zpravidla si stávající majitel zvolí částku, kterou by chtěl za vůz dostat a čeká, až se najde zájemce, pro kterého je vlastnictví vozu zajímavé. Při určení ceny jsme zároveň vycházeli i z prodeje první prezidentské Lancie, kterou před několika lety získal nový majitel za obdobnou částku,“ uzavírá Jindřich Topol.