Domácí mazlíčci v digitální době – co dělat, abychom je ochránili?

1. srpna 2018 – Společnost Kaspersky Lab společně s agenturou Opeepl provedly průzkum mezi 7 765 chovateli domácích mazlíčků ze všech koutů světa*. Zajímaly se o to, do jaké míry ovlivňují moderní technologie bezpečnost čtyřnohých společníků. Ukázalo se, že každý pátý chovatel používá nějaké digitální zařízení, které mu umožňuje dohlížet na svého mazlíčka. U 39 % z nich toto zařízení ohrozilo bezpečnost mazlíčka nebo jim samotným způsobilo újmu.

Společnost Kaspersky Lab se letos ve druhém čtvrtletí zabývala zranitelnostmi GPS trackerů určených především pro kočky a psi. Odborníci zjistili, že tato zařízení mohou hackerům poskytnout nejen informace o momentální poloze domácího mazlíčka, ale umožní jim proniknout i do domácí sítě a ukrást uživatelská data. V průběhu monitorování situace v této oblasti odborníci zjistili, že se podobné digitální technologie nevyskytují pouze u trackerů, ale i u spousty dalších zařízení pro domácí mazlíčky. Mezi nejoblíbenější patří webové kamery, díky nimž majitelé sledují své chlupáče. Smartphony a tablety se speciálními hrami pro kočky a psi. Digitální hračky nebo automatické dávkovače krmiva a vody.

V případě těchto zařízení ale neexistuje záruka, že například chybný regulátor teploty vody neudělá z akvária hrnec s vroucí vodou. Nebo že automatický dávkovač krmiva nenechá kočku několik dní bez granulí. Představa těchto extrémních situací může být stresující jak pro samotné psi a kočky, tak i jejich majitele. Z průzkumu vyplynulo, že například polovina takových zařízení se může připojit k internetu, a hackeři je tak díky tomu mají na dosah ruky. I kvůli tomu celých 13 % chovatelů uvedlo, že se hackeři nabourali do zařízení jejich mazlíčků. V mnoha dalších případech tato zařízení přestala fungovat, nebo pracovala špatně. To ve 32 % případů ohrozilo život mazlíčka, v dalších 32 % případů mělo negativní vliv na jeho zdraví a ve 23 % na jeho psychiku. Nespolehlivost a chybovost zařízení se negativně projevila na psychiku i u 19 % majitelů.

„Technologie nepomáhají pouze lidem, ale mohou sloužit i našim čtyřnohým společníkům. Díky moderním zařízením nad nimi můžeme držet ochrannou ruku, lépe se o ně starat a poskytovat jim vyšší pohodlí. Ale tak jako v případě všech digitálních zařízení nesmíme zapomínat na rizika spojená s jejich využíváním – tyto stroje se mohou porouchat, nebo je mohou ohrozit hackeři. Je proto důležité myslet na bezpečnost dopředu a zároveň mít záložní plán pro případ, že se porouchají. Samozřejmě je velmi důležité věnovat výběru zařízení náležitou pozornost,“ říká David Emm, hlavní bezpečnostní odborník ve společnosti Kaspersky Lab.

Proto, aby byli domácí mazlíčci v bezpečí před jakýmikoliv riziky, doporučují odborníci z Kaspersky Lab následující opatření:

  • Zjistěte si ještě před nákupem, jestli zařízení, které máte v košíku, nemá bezpečnostní slabiny. Na internetu snadno najdete informace o objevených a případně opravených zranitelnostech. Je velmi pravděpodobné, že přístroj, který si chcete koupit, zkontrolovali odborníci na bezpečnost digitálních zařízení. V takovém případě zjistíte, jaké problémy mohou s přístrojem nastat a zda byly opraveny. V nejlepším případě kupujte taková zařízení, jejichž software byl již vylepšen a umožňuje aktualizace i do budoucna.
  • Změňte přednastavené heslo zařízení ještě před tím, než ho začnete používat. Pro každé zařízení i účet byste měli používat originální, silná hesla.
  • V přístroji zakažte, aby k němu mohl získat přístup někdo cizí, mimo vaši síť – pokud to výslovně nepotřebujete.
  • Zakažte všechny síťové služby, které nepotřebují toto zařízení používat.
  • Pravidelně aktualizujte firmware vašeho zařízení (pokud jsou aktualizace dostupné).
  • Pro vyšší bezpečnost chytrých zařízení ve vaší domácnosti můžete používat speciální bezpečnostní řešení, jako je Kaspersky IoT Scanner. Tato volně dostupná aplikace pro zařízení s operačním systémem Android monitoruje Wi-Fi síť a informuje uživatele o připojených zařízeních a úrovni jejich zabezpečení.

Další zajímavá zjištění průzkumu mezi evropskými chovateli domácích mazlíčků:

  • 45 % Evropanů vlastní psa; 37 % kočku, 13 % rybičky, 10 % ptáka, 7 % králíka a 25 % nechová žádné domácí zvíře.
  • 18 % Evropanů používá digitální zařízení, která jim pomáhají s péčí o domácí mazlíčky.
  • Nejčastěji (27 %) chovatelé používají digitální zařízení pro kontrolu a ovládání teploty a vlhkosti, aby mazlíčkům zajistili optimální prostředí. 25 % používá hry na tabletech nebo chytrých telefonech, určené pro domácí zvířata. Stejný podíl dotázaných nechal své mazlíčky očipovat. 23 % chovatelů spoléhá na elektronické dávkovače krmení a vody.
  • 41 % dotázaných uvedlo, že jsou tato zařízení pro domácí mazlíčky připojena k internetu. Necelých 17 % chovatelů nevědělo, zda je jimi používané zařízení schopné se k síti připojit.
  • Více než polovina (51 %) chovatelů neměla s těmito zařízeními žádný problém. Naopak 13 % uvedlo, že se do jejich zařízení nabourali hackeři. U 22 % přestalo zařízení bez zjevného důvodu fungovat.
  • 62 % evropských chovatelů neplánuje do budoucna používat žádná digitální zařízení ve spojení se svými domácími mazlíčky. Zbylých 38 % o jejich pořízení uvažuje.

* Průzkumu se účastnili pouze majitelé domácích mazlíčků, kteří vlastnili alespoň jeden chytrý telefon. Internetové dotazování proběhlo v květnu a červnu tohoto roku. Respondenti pocházeli z těchto států: Itálie, Nizozemí, Portugalsko, Belgie, Turecko, Singapur, Austrálie, Indie, Japonsko, USA, Brazílie, Mexiko, Kolumbie, Rusko a Spojené arabské emiráty.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností již více než 20 let. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.